Este al doilea cel mai tânăr jucător din istoria fotbalului românesc care a debutat în prima ligă a României, după legendarul Nicolae Dobrin! La doar 14 ani, 10 luni și 13 zile, Alexandru Stoian a pășit în Superligă, în minutul 88 al partidei FC U Craiova 1948 – Farul Constanța. S-a născut pe 15 decembrie 2007, la Madrid. A început fotbalul la Benfica București, iar din această vară a ajuns la Academia Gheorghe Hagi / Farul Constanța. Component al loturilor naționale de juniori U-15 și U-16, Alexandru Stoian e un mijlocaș cu valențe ofensive, care se anunță ca una dintre marile speranțe ale Superligii.

Bună ziua, Alex, felicitări pentru debut. Care este mica ta istorie?

Bună ziua, mulțumesc frumos. Am început fotbalul la Benfica București și am jucat acolo șase ani. Am mai fost un an la Prosport București și acum sunt la Farul Constanța. Tatăl meu m-a dus la fotbal, m-a luat într-o zi de la școală și mi-a spus că am antrenament peste două ore. Până atunci, jucam doar baschet la orele de sport. Domnul Emil Stanca a fost primul meu antrenor. Îmi pare bine că am ajuns acum la Farul, am avut ocazia să-l cunosc pe unul dintre fotbaliștii mei preferați din România, Denis Alibec.

Frumos. Din fotbalul internațional, ce fotbaliști îți plac?

Leo Messi și Kylian Mbappe. (Zâmbește) Îmi mai place și de Erling Haaland.

A fost greu să te muți cu fotbalul și cu școala la Constanța? În afara celor două, ce îți place să faci să faci?

Nu, chiar deloc. Asta și din datorită faptului că toți colegii m-au primit foarte bine. Încerc să fac față cât mai bine pe ambele planuri, nu neglijez vreuna. În timpul liber, îmi place foarte mult să mă joc pe PlayStation. Până seara, că la ora 22.00 trebuie să dorm.

Să începem direct, te așteptai să intri în fotbalul mare la o vârstă atât de fragedă?

Sincer, nu, nu credeam că se va întâmpla așa. Dar mă bucur enorm!

Înaintea meciului de la Craiova ai avut ceva semnale că vei intra pe teren?

Nu, nu știam nimic. De asta, m-am bucurat enorm când mi să spus să vin de la încălzire și să intru pe teren. 

Ai primit vrei indicație specială de la antrenori?

Nu, mi s-a spus doar să intru fără emoții. Era un meci dificil și mă bucur enorm că l-am câștigat. Și sunt foarte fericit că domnul Hagi a avut încredere în mine, că mi-am îndeplinit astfel primul obiectiv în fotbal și sunt conștient că, de acum înainte, trebuie să muncesc și mai mult pentru a prinde cât mai multe minute. 

Ce ai făcut cu primul tău tricou din Superligă?

L-am pus deja într-un loc special. L-am înrămat și este lângă patul meu. M-am bucurat foarte mult că în tribuna de la Craiova au fost alături de mine mama și o parte a familiei. Am fost, de asemenea,  fericit că m-au sunat toți colegii de la Academie și le-am promis și lor câte un tricou. Dar, pentru a-mi putea ține promisiunea, trebuie să joc cât mai mult. Voi face totul pentru asta!

22

23