Adnan Aganovic, mijlocașul croat al echipei Sepsi OSK Sf. Gheorghe, este unul dintre cei mai valoroși și, implicit, respectați fotbaliști străini care au evoluat în Superligă. Trecut pe la FC Brașov (2013 – 2015), Farul Constanța (2015) și FCSB (2016 – 2017), a ajuns în urmă cu doi ani la Sepsi OSK, alături de care a reușit să câștige Cupa și Supercupa României. În această săptămână, și-a sărbătorit ziua de naștere (n.n. născut pe 3 octombrie 1987, la Dubrovnik). În interviul acordat Buletinului Informativ al LPF, jucătorul a dezvăluit cui îi este recunoscător pentru că a ajuns fotbalist, dar a vorbit și despre pasiunea sa pentru ... istorie.

La mulți ani! Săptămâna aceasta, pe 3 octombrie, ai împlinit 35 de ani. Ce dorință ți-ai pus când ai suflat în lumânări?

Mulțumesc frumos. Nu mi-aș putea dori nimic mai mult pentru noi toți, atât mie, cât și familiei, decât sănătate. Este cel mai important lucru.

Ai o carieră frumoasă în spate. Ce a avut cel mai important rol: talentul, munca sau ambiția?

Toate cele trei sunt importante, dar întotdeauna m-a caracterizat ambiția. Unii au mai mult talent, alții mai puțin, dar cred că munca și ambiția pot reprezenta cheia succesului. Nu poți să ai succes dacă nu muncești mult, iar dacă ești ambițios, atunci și muncești.

Care sunt persoanele fără de care nu ai fi ajuns în acest moment al carierei tale?

Mama și tata. Părinții mei s-au sacrificat mult pentru mine. Au trecut și printr-un război, atunci când eram copil, dar au găsit cumva întotdeauna modul de a mă împinge din spate. Ei sunt cei care m-au format să devin ceea ce sunt astăzi și cărora le datorez faptul că am devenit fotbalist.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit în viață și pe care îl aplici și pe terenul de fotbal?

Cel mai bun sfat primit este că ambiția face diferența. Este un lucru care mi-a rămas în minte de la un antrenor.

Care a fost cel mai plăcut moment, dar și care a fost cea mai mare dezamăgire din viața ta profesională?

Pe plan profesional nu pot vorbi de mari dezamăgiri, întrucât întotdeauna am fost un om echilibrat și am știut să analizez lucrurile pragmatic și am putut privi totul și din alt unghi. Iar dacă vorbim de momente plăcute, atunci aș evidenția meciul cu Manchester City, când am jucat la Steaua (n.n. FCSB). Cred că a fost cel mai frumos lucru trăit de mine în fotbal.

Ai declarat la un moment dat că ești pasionat de istorie. Există un personaj istoric pe care l-ai vedea pe terenul de fotbal?

Da, așa este. Mă pasionează istoria, îmi place să știu cât mai multe despre diverse țări. Pot să spun că este un hobby  pentru mine de a mă uita la documentare, dar mi-e greu să spun ce personaj istoric aș putea vedea pe terenul de fotbal. În mod sigur ar trebui să fie un luptător.

Vorbești bine limba română. Ai reușit "kicsit"(puțin - n.n.) să înveți și maghiara?

Câteva expresii, cum ar fi „Jó reggelt” (Bună dimineața), „Köszönöm” (Mulțumesc), adică cele de bază. Este foarte greu, fiindcă ar trebui să încep de la zero, așa cum a fost și atunci când am început să învăț limba greacă.

Dacă toată cariera ta ar fi o melodie, ce titlu i-ai da?

Imprevizibilitate.

Există vreun mod în care ți-ar plăcea să marchezi?

Da, ar fi fain ca să marchez de la jumătatea terenului. M-am uitat la multe astfel de goluri și mi-aș dori ca să marchez măcar o dată și eu de la mijlocul terenului. Ar fi mult mai frumos decât din foarfecă sau în alt mod. 

Ce îți propui în plan personal, dar și cu echipa pentru acest sezon?

Pe termen scurt, mi-aș dori ca să ne calificăm în play-off-ul Superligii, să avem multe meciuri frumoase la Sfântu Gheorghe. Este un target pe care cred că am putea să-l atingem, iar apoi mi-aș dori să jucăm din nou într-o competiție europeană și să ajungem în grupe.

22

23