Și fotbalul are Sărbătorile lui, nu-i așa? Are, bineînțeles, cum am putea răspunde altfel decât afirmativ la această întrebare, ce-i drept, retorică, mai ales într-un moment atât de festiv precum acesta, declanșat de încheierea Turneului Final al Campionatului Mondial de fotbal organizat în Qatar? Știm noua campioană a lumii, una cu adevărat meritorie, știm că a fost o competiție magnifică, avem Regina și avem și Regele fotbalului! Ce ne-am putea dori, oare, mai mult, ca oameni care admiră fenomenul?
Înaintea Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, fotbalul românesc și-a luat și el, la rândul care îi aparține, un răgaz binemeritat, în opinia mea. Și, cred, nu doar a mea, ci a tuturor celor care sunt implicați în buna lui desfășurare, mai ales pentru că merită întotdeauna să poți găsi ceasul bilanțului, fie el și parțial, al analizei faptelor etc.
De altfel, e mai mult decât notabil să fim sinceri, într-un astfel de moment, cu noi înșine, pentru ca privirea retrospectivă să aducă apoi cele mai concrete și utile răspunsuri.
Superliga se va relua în luna ianuarie a anului viitor, când cele nouă etape rămase de disputat din cele 30 ale întregului sezon regulat, vor trebui să stabilească cele șase echipe care vor juca în play-off, pentru titlul de campioană și participarea în cupele europene, respectiv cele zece care vor evolua în play-out, unde lupta se va concentra pentru pentru evitarea locurilor care duc spre liga 2, fie ele de retrogradare directă sau în urma unui baraj de menținere/ promovare. Dar nu e acum clipa să intrăm în prea multe amănunte de acest gen, mai e timp până la vară, știți cum se spune!
“Faber est suae quisque fortunae”, spunea marele Salustiu, în opera sa “Historia rerum in republica Romana gestarum”. În traducere liberă, “Fiecare este făuritorul propriului său destin”. Poetul francez de secol 16, Mathurin Regnier, un admirator și chiar un valorificator al literaturii antice, a exprimat o ideea aproape identică în “Satire”, opera sa magna, versul său devenind un autentic proverb: “Chacun est artisan de sa bonne fortune”. Ceea ce, în limba noastră, a devenit, în timp, desigur, zicala: “ Cum îți așterni, așa vei dormi!”. Îndrăznesc să spun că aceasta e realitatea unei analize obiective!
Se apropie, așadar, Crăciunul și este pentru mine un prilej de reflecții, de analiză, mai mult sau mai puțin obiectivă, a unui sezon aflat însă în plină desfășurare. Planificarea a ceea ce va veni este una obligatorie pentru noi toți, conform a ceea ce deja v-am spus!
Sărbători cu bine! Crăciun fericit vă doresc tuturor!