S-a tras cortina peste sezonul 2023-2024 pentru cluburile din Superliga României și cred că abia acum sunt necesare și, totodată, perfect legitime, anumite puncte de vedere care să recapituleze ceea ce am trăit din vara anului precedent și până astăzi. O analiză succintă, o perspectivă cu valoare de concluzie, dacă vreți.
40 de etape pentru echipele din play-off, 39 pentru cele din play-out, dintre care 30 în sezonul regular, la care putem adăuga, în dreptul unor jucători, nu doar meciurile din Cupa României, ci și pe cele pentru echipa națională, fie ea prima reprezentativă ori cele de tineret sau juniori, mulți fotbaliști având astfel un consum și mai mare de energie. Un program dens, care i-a premiat acum câteva zile pe cei mai merituoși dintre protagoniștii competiției interne, cea mai importantă dintre toate: Superliga!
În mod absolut evident, trebuie să încep felicitând campioana, pe FCSB, apoi pe CFR Cluj și, respectiv, pe Universitatea Craiova, echipele care au completat podiumul în recent încheiata întrecere. Toate cele trei cluburi ne vor reprezenta în următoarea ediție a cupelor europene, FCSB în preliminariile UEFA Champions League, iar CFR Cluj și Universitatea Craiova în cele ale UEFA Conference League. Motiv pentru fanii lor de mândrie, iar pentru noi ocazia de a le ura, încă o dată, mult, mult succes în Europa!
Farul Constanța, SEPSI OSK Sfântu Gheorghe și Rapid București au completat, în această ordine, locurile din play-off și merită și ele toate aplauzele pentru efortul depus.
UTA Arad a câștigat play-out-ul Superligii, terminând pe locul 1 acolo, iar arădenii sunt și ei de felicitat pentru un parcurs deosebit de bun, poziția din clasament fiind cea mai bună clasare a lor pe prima scenă a fotbalului românesc din ultimii 50 de ani! Bravo!
Oțelul Galați, FC Hermannstadt, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești și Poli Iași au urmat în clasament, în timp ce Dinamo București și FC Botoșani, ocupând locurile 7 și, respectiv, 8, din play-out, au fost nevoite să susțină meciuri de baraj, în dublă manșă, tur-retur, pentru menținerea în Superligă, cu echipele din Liga 2, Csikszereda și, respectiv, CS Mioveni. Valoarea net superioară a principalei competiții interne a făcut ca atât bucureștenii, cât și botoșănenii să-și păstreze locurile și în ediția viitoare a Superligii. În fine, trebuie să amintim și retrogradarea directă a celor de la FC Voluntari și FCU Craiova, locurile 9 și 10 în play-out, cărora le dorim revenire grabnică pe prima scenă, dar și să felicităm și să le urăm un sincer “Bun venit în Superliga României!” cluburilor Unirea Slobozia și Gloria Buzău, care au reușit să promoveze direct din Liga 2!