Binele nu-l poți face cu forța, cu toate că, altfel, poate fi făcut oricum: cu tact, bineînțeles, se poate, dar se face și cu o înțelegere a realității, cu o adaptare exactă la condițiile de drum, cu zâmbetul pe buze, cu încredere în oameni. Mai ales dovedind încredere în oameni. Cred că poate fi o idee de la care să plecăm în demersul nostru de azi. O discuție care își propune să scoată ipocrizia din noi, câtă mai există...
Fotbalul mondial începe să-și schimbe regulile și nu e neapărat un lucru negativ faptul că se îndreaptă acum spre un alt gen de înțelegere a mizei unui joc. Va dispărea legea golului marcat în deplasare și a cărui valoare se dubla automat în caz de egalitate la puncte și golaveraj, după disputarea celor două manșe eliminatorii. Așa cum au dispărut pasa cu piciorul la portar, arbitrii de poartă, prezenți acum câțiva ani, iar asta pentru că a apărut sistemul Video Assistant Referee (VAR).
Fac bine toate aceste schimbări impuse de International Board sau de UEFA ori FIFA? Probabil că da, lumea întreagă a intrat într-o spirală a transformărilor și abia aici  trebuie să fim foarte atenți cu viața noastră, să ne adaptăm la tot ce presupune modificarea legilor jocului, dar și, mai cu seamă, a legilor aspre ale supraviețuirii. Pentru că, prieteni, sper că nu ați uitat vreun moment că fotbalul e viață și că viața înseamnă fotbal. Cel puțin a noastră și cel puțin în acești ani.
A schimba, schimbare, a trăi, trăire, a înțelege, înțelegere, așa parcă sunau niște lecții de gramatică. Gramatica fotbalului e însă mai simplă, deși trăiesc cu impresia că uneori regulile coincid. Și în fotbal e la fel de important să faci corect acordul între subiect și predicat, cu condiția să le identifici imediat, desigur...
În fine, ne pierdem în amănunte. Să revenim în actualitate, cum se spune. Campionatul Național Casa Liga 1 intră în faza play-off- ului și în cea a play-out-ului, iar aici avem și toate subiectele implicate și o mulțime de verbe pregătite pentru a intra în uz.
Va fi o întrecere extrem de disputată pentru titlu, dar și pentru cel de-al treilea loc care poate oferi șansa unui traseu european în Conference League, după barajul cu echipa ce-și va câștiga, la rândul ei, dreptul de a-l susține venind din play-out. Apropo de play-out, acolo va fi această dispută pentru  locurile 7 și 8, care dau dreptul participării la un prim baraj, după care echipa învingătoare va avea un ultim meci decisiv,  am amintit deja de el. Un pic mai complicat, poate, dar abia ce-am discutat despre toate aceste  schimbări și am convenit că un bine nu se poate face cu forța, logica spunându-mi că, altfel, nu mai e “bine”!
Ce contează atunci, când, de fapt, totul contează? Ce e important în încercarea tuturor de a se adapta la rigoarea unui Dicționar Explicativ al Schimbărilor noastre? Iată întrebări care pot fi puse, care deja s-au pus. Și, în finalul acestui text, încerc eu un răspuns, spunându-vă că oamenii sunt cei mai importanți. Spectatorii implicați sufletește, jucătorii, antrenorii lor, patronii care susțin întreg fotbalul mondial, inclusiv libertatea unora de a se juca de-a fotbalul. Nu ne rămâne decât să ne adaptăm. Sper că sunteți la curent cu modificările climatice de ultimă oră de pe planetă!