Am intrat cu toții, deja, în meciurile spectaculoase, cele mai multe dintre ele, dar și aspre și cu mare miză din play-off și din play-out, iar acum avem un timp bun pentru o pauză care să ne dea posibilitatea de a ne ordona, cât de cât, gândurile. Acest veritabil moment de “respiro” este prilejuit de meciurile amicale pe care echipa națională le are în program în pregătirea participării la Turneul final al Campionatului European din Germania, din iunie și iulie. Cu mai puțin de trei luni rămase până la fluierul de debut de la Euro 2024, România are nevoie ca de aer de aceste examene veritabile, iar adversarii, Irlanda de Nord, (pe teren propriu, Arena Națională, vineri, 22 martie) și, respectiv, Columbia, (la Madrid, pe Metropolitano, marți, 26 martie) sunt de calibru. De fapt, ar trebui să rectific ceva scris mai sus, “respiro”-ul este pentru cei din afara fenomenului, și poate nici pentru ei într-o măsură prea mare…
Toți ceilalți, dar, în primul rând, fotbaliștii, antrenorii, factorii esențiali în bunul mers al lucrurilor, nu sunt decât într-o implicare activă, până la reluarea meciurilor din Superliga României! E un calcul al faptelor și o reașezare, fără discuție, în vederea disputării etapelor viitoare…
“Tricolorii”, printre care destui jucători din Superligă, au două “examene” grele, iar dificultatea acestora este evidentă, mai cu seamă din cauza timpului scurt rămas până la începerea Euro, perioadă în care selecționerul Edward Iordănescu ar trebui să-și definitiveze opțiunile de lot, gândurile, planurile… Mai sunt puține săptămâni și el va anunța numele celor care vor reprezenta fotbalul românesc la cel mai înalt nivel!
O veritabilă cursă contracronometru ne așteaptă pe toți, așadar, iar întrebarea care se impune, în mod obligatoriu, aș zice, este:  oare vom avea în față și o cursă cu obstacole?
Fotbalul este obișnuit cu așa ceva, iar în ultimul timp cel mai greu mi se pare să depistăm natura unor astfel de “examene”, ori “probe”, ori chiar obstacole… Ceea ce este, totuși, evident, se găsește în maniera de abordare a acestei curse imprevizibile.
România trebuie să fie ferită de accidentări, de scăderi sau chiar ieșiri din formă ale unor jucători, în primul rând, pentru că fotbalistul este cel mai important om din această lungă cursă despre care vorbim. El, antrenorii săi, oamenii din iarbă, cum scria cineva cu o experiență mult mai mare decât mine. Cornel Dinu, dacă nu mă înșel, dumnealui este acel mare jucător care venea din iarbă și mărturisea ce se întâmplă acolo, pe drumul marilor competiții și examene, în care fusese direct și total implicat. Astăzi, fotbalul nostru participă din nou la o astfel de cursă. Să le ținem pumnii strânși și să le dorim mult succes tricolorilor!