A devenit aproape obligatorie definirea acestei perioade din iarnă ca una de acumulări în ceea ce numim, în principal, datele fizice ale fotbaliștilor. Practic, drept una în care se procedează la “încărcarea bateriilor”! Nu suntem, bineînțeles, la o lecție de laborator, dar e foarte clar că multe se experimentează, se antrenează și se fixează în aceste, puține, totuși, săptămâni destinate acestor lucruri. Se lucrează intens, mult, chiar tare.
De la liderul la zi al Superligii României, FCSB, și până la echipa clasată, deocamdată, pe locul 16, FC Botoșani, toate loturile de jucători trec prin acest proces de pregătire accentuată, dar nu doar prin el. În același timp, e necesar ca antrenorii, întregul staff tehnic, să reușească implementarea în echipă a numelor noi, a transferurilor care nu sunt deloc puține în acest timp. Alte nume, alte scheme, poate și noi formule de joc.
Toate acestea își vor găsi împlinirea, își vor vedea roadele acum, imediat, odată cu reluarea competiției interne, Superliga (re)debutând în 2024 pe data de 19 ianuarie, vineri, cu primele meciuri ale etapei a 22-a. Deci, se intră în linie dreaptă de nouă etape grele, de o deosebită importanță și presiune pentru toate loturile celor 16 cluburi de pe prima scenă a fotbalului românesc, până vom afla, în etapa 30, care vor fi cele șase echipe ce vor merge să joace în play-off, și care vor fi celelalte 10, ce-și vor disputa meciurile din play-out! Mizele le cunoaștem cu toții: titlul de campioană, ocuparea locurilor care oferă dreptul de a participa în cupele europene, evitarea locurilor de baraj privind menținerea în Superligă și, desigur, “evadarea” din subsolul clasamentului stabilit în play-out, a locurilor 15 și 16, care duc la retrogradarea directă în liga 2.
Fotbalul merge, așadar, mai departe, cu o direcție clară, și anume aceea a depășirii unei anumite stări de suficiență, lucru care trebuie să se vadă la absolut toate nivelele sale. Calificarea României la Turneul final al Campionatului European, despre care am mai scris aici, a dovedit că se pot atinge obiectivele cele mai importante, dacă se muncește, dacă fiecare crede cu adevărat în ceea ce are de făcut. Nu sunt deloc utopii, ci lucruri firești care țin de educație și aduc marea performanță. Munca e totul, nu-i așa?
Mai sunt exact șapte zile până când caravana fotbalului nostru, cel de toate zilele, pleacă, din nou la drum. Fotbalul, iarna, are de încărcat baterii și de stabilit prioritățile și bornele performanței. E o concluzie. Și un adevăr.