Definiția fotbalului nu se poate opri la a fi doar cea tehnică, brută, care descrie regula jocului. Fotbalul reprezintă, ne dovedește constant acest lucru de o sută cincizeci de ani, mult mai mult decât atât. Avem o oglindă care a fost plimbată pe deasupra fenomenului timp de mai bine de un secol și jumătate, iată, și care reflectă imagini, faze de joc și faze de viață. Adică tot ceea ce contează pentru o mai bună înțelegere a civilizației acestui sport seducător și costisitor emoțional până la epuizare, uneori.

În ce măsură însă toată această lungă perioadă lasă să se vadă și o anumită stare de spirit care să ajute la definirea fenomenului fotbal? Cât de mult contează impresia, senzația, și cât de importantă e fapta, rezultatul sec? Poate că ambele sunt la fel de importante, însă astăzi aș vrea să scriu doar despre fotbalul definit ca stare de spirit.

Bucuria fotbalului fiind totală, pentru cei care îl iubesc și câteodată nu numai pentru ei, ar trebui să ne fie ușor în această întreprindere a noastră. E vorba de un joc doar. Sau de o joacă? Să nu ne pierdem însă în amănunte care nu duc, de regulă, nicăieri.

Pe 27 iunie va avea loc așa numitul “țintar”, practic tragerea la sorți a programului sezonului 2023-2024 al Superligii României și odată cu această festivitate vom avea un alt început, o deschidere către o altă gamă de emoții și evenimente, ceea ce spune atât de multe despre puterea de regenerare a fotbalului de la noi, dar la fel stau lucrurile pretutindeni. Recentele trageri la sorți din cupele europene, în urma cărora echipele noastre și-au aflat adversarele, campioana țării, Farul Constanța urmând să joace, de exemplu, cu Sheriff Tiraspol, campioana Republicii Moldova,  în UEFA Champions League, iar FCSB, vicecampioana, în Conference League, cu ȚSKA 1948, din Bulgaria, CFR Cluj cu turcii de la Adana Demirspor, iar SEPSI OSK Sfântu Gheorghe cu bulgarii de la ȚSKA Sofia, în aceeași competiție, înseamnă tot atâtea momente de etern început, de resetare a speranțelor…

Italienii, de fapt genialul Dante Alighieri, în cu adevărat a sa “Divina Comedie”, sintetizează o trăire prin versul “l’amor che muove il sole e l’ altre stelle”, adică, în traducere literară înseamnă “iubirea care mișcă soarele și celelalte stele”. Minunat!

Tot astfel, cred eu, stau lucrurile și cu fotbalul ca stare de spirit și faptă, în același timp.
Să ținem pumnii strânși reprezentantelor Superligii în cupele europene și să le dorim calificări tuturor! Fotbalul poate mișca soarele și celelalte stele!