În secolul nostru, polemica vine aproape întotdeauna la pachet cu o anumită performanță. Sau, mai corect spus, când se atinge un anumit prag al reușitei, se declanșează discuții, mai mult sau mai puțin elegante, dar, cu siguranță, contradictorii.
Dar nu numai în acești ani, să fim perfect obiectivi, ci dintotdeauna. Acum, în aceasta zile, poate doar accentele să fie mai ascuțite, ori chiar mai departe de nuanță.
Mai ținem minte, cu toții, polemicile care ne-au însoțit adolescența și chiar copilaria: Steaua sau Dinamo? Balaci, Hagi, ori Dobrin? Pele Arantes do Nascimento sau Diego Armando Maradona? Cine are mereu dreptate? Cine nu are decât arareori dreptate?
Viața îmi spune, ba chiar dă asigurări în acest sens, că fotbalul are mereu dreptatea lui!
Fenomenul în sine este atât de puternic și, în definitiv, relevant, că în cele din urmă, chiar acestuia nu i se poate reproșa nimic. Are legile lui care reglează și care permit polemici dintre cele mai dure, și mă tot gândesc aici și la duelul verbal al fanilor, la legile nescrise ale peluzelor și la o anumită implicare subiectivă a fiecăruia dintre noi în ceea ce privește ierarhizarea unor personalități sau cluburi de uriașă notorietate.
“Dați Cezarului ce-i al Cezarului” este o expresie care se potrivește în multe situații, și îmi exprim părerea că și într-o polemică mai mult sau mai puțin cordială.
Inițial, expresia a fost citată în limba latină, “Quae sunt Caesaris, Caesari”. De două mii de ani -formula expresivă îi este atribuită lui Iisus Hristos, în Evanghelia lui Matei- întelesul este de a recomanda să se recunoască fiecăruia meritele, conform valorii demonstrate într-o activitate sau alta. Deși pare simplu și ușor, nu este deloc așa…
Fotbalul însă are dreptate tocmai pentru că dă învingătorilor ceea ce este al lor!
Trofeele, popularitatea generatoare de statut privilegiat în societate, victoriile echipei, toate acestea reprezintă acte de valoare, dar și de certificare în ochii opiniei publice a acesteia. Secolul 21 este foarte atent la clasamente și, pornind de aici, stabilește chiar o anumită poziționare în lumea fotbalului, vezi cazurile clare de notorietate ale, de pildă, lui Messi, Cristiano Ronaldo ori Neymar junior. De aici, sumele care vin în consecință și care influențează și alte ierarhii, implicând un mod de a gândi fotbalul cum în trecut nici nu se putea imagina. Pe vremea când acest sport se subordona doar fentei și șutului.
De aceea, de când e lumea, fotbalul are mereu dreptate!