Există în societate această expresie care ne sugerează cât de bun și chiar “gustos” e fotbalul jucat așa cum trebuie. Dar acest sport nu este întotdeauna astfel, o delicatesă numai bună de savurat. Extrem de complex, ba, uneori, chiar complicat în datele sale esențiale, în orice caz generând consecințe puternice, fotbalul se digeră greu de către necunoscători. Mecanismele celui mai popular sport din istorie par simple, dar nu sunt.
În secolul 21, mulțimile îndrăgostite de sport implică o altă arie a empatiei, iar asta nu e deloc rău, dimpotrivă, e un mare câștig că oamenii se identifică de multe ori cu idolii lor de pe teren, cu echipele de club, cu toate valorile acestora. Pentru ei, fotbalul nu e doar “unt pe pâine”, ci ține, de cele mai multe ori, chiar locul pâinii.
Astfel, capacitatea de seducție a fotbalului a devenit un subiect în sine, o temă care merită atent observată. Un studiu în acest sens va apărea în scurt timp, sunt sigur, dacă nu cumva a și apărut și nu ne este (încă) nouă cunoscut. De urmărit, oricum!
Fotbalul dominat în zilele noastre de Messi și Cristiano Ronaldo, de Maradona, altădată, de marile competiții, între care Campionatul Mondial, a cărui ediție din Qatar va lua startul în câteva zile, acest fotbal se vrea mai aproape de ideea de sărbătoare și de spectacol, decât de cea liniară, de întrecere, în cel mai propriu sens al cuvântului dat.
Revenind, aproape ca de fiecare dată, la clasici, să amintim aici un vers celebru al lui Dante din “Paradisul”, chiar ultimul vers din “Divina Comedie”. Și care sună astfel: “L’amor che muove il sole e l’altre stelle”, adică, într-o traducere liberă, “Iubirea care mișcă soarele și celelalte stele”. Iar dacă punem în centrul Universului fotbalul, în jurul căruia să admitem că gravitează totul, ei bine, atunci nu vom găsi o definiție mai frumoasă și mai seducătoare a pasiunii pentru acest sport-fenomen, echivalent cu Soarele pentru mulți dintre noi și chiar cu destule alte stele, pline de performanțe.
Într-o carte pe care am citit-o recent, “Pep Guardiola - Un alt mod de a câștiga”, scrisă de un mare ziarist spaniol, catalan mai exact, Guillem Balague, colaborator al BBC astăzi, după 20 de ani petrecuți la Sky Sports, am găsit exact această idee, cum că iubirea, pasiunea totală pentru fotbal a marelui antrenor a determinat apariția celui mai frumos fotbal din lume, acel “tiki-taka” care a făcut din Barcelona lui Messi, Xavi și Iniesta “de mi vida”, vorba lui Camacho, cea mai spectaculoasă echipă din istorie, singura care mânca “fotbal pe pâine”. Ceea ce era de demonstrat.