Turneul final al Campionatului European de Fotbal, care se va disputa anul viitor în Germania, poate și trebuie să fie, pentru România, poarta principală către o altă scenă, cu adevărat superioară, o altă lume, practic, un alt nivel fotbalistic. De atins și, evident, de dorit. Ocupând, în acest moment, primul loc în grupa de calificare la Euro 2024, selecționata noastră are, de acum, cu doar două meciuri rămase de jucat, o șansă mare, uriașă aș spune, de a fi din nou, după o pauză de opt ani, la un turneu final continental. Nu e deloc puțin lucru, în condițiile crizei de rezultate deja cunoscute.
“Fereastra” de meciuri din preliminarii, de la jumătatea lunii octombrie, ne-a adus o zestre de patru puncte, după 0-0 cu Belarus, în Ungaria, și 4-0 acasă, pe Arena Națională, cu Andorra. Aceste puncte ne-au pus în poziția de lideri ai grupei, e foarte adevărat, profitând și de remiza absolut surprinzătoare, 3-3, obținută de Belarus în Elveția, jucătorii din “Țara cantoanelor” fiind conduși cu 3-1 în minutul 89!
Am avut, e bine să recunoaștem asta, un pic de noroc în ceea ce privește jocul rezultatelor, dar nu se poate fără, nu-i așa!? Ne pregătim de acum pentru marile șocuri din luna noiembrie, meciurile cu Israel, în deplasare, (teoretic, însă foarte probabil pe un teren neutru, dată fiind situația din “Țara sfântă”), și cu Elveția, pe teren propriu.
Totul se va decide, pentru noi, în doar 180 de minute, dar ce intensitate va fi în acele minute! “Fortes Fortuna adiuvat” scria marele poet latin Terențiu, adică, în traducere liberă, “pe cei puternici norocul îi ajută”, ceea ce sperăm să fie și în cazul alor noștri valabil. E vorba de un final de preliminarii în care orice se poate întâmpla, cu oricare dintre cele trei candidate rămase în cărțile calificării: România, Elveția și Israel. Trei selecționate pentru două locuri care duc la turneul final al Europeanului din 2024!
Astfel, avem cel mai deschis fotbal din ultimul deceniu, aproape, atât în ceea ce privește maniera de joc, cât și variantele de supraviețuire în acest sfârșit de campanie.
Avem cea mai bună defensivă din grupă, cu doar patru goluri primite în opt meciuri, al doilea atac, după Elveția, cu 13 goluri marcate, selecționata lui Murat Yakin având 20.
Dar, mai mult decât orice altă analiză tehnico-tactică, iar aici îi las pe specialiști să se pronunțe, e foarte limpede faptul că avem o echipă națională extrem de combativă, o adevărată familie, așa cum de mult nu am mai avut! De aici pleacă totul. Să credem în șansele ei! Suntem la mâna noastră, cum se spune, și acesta e lucrul cel mai important.