Campionatul Mondial de fotbal a ajuns, după o lună de la start, la ora deciziei. Duminică, 18 decembrie, în Qatar, la ediția cu numărul 22 a celei mai importante competiții a acestui minunat sport, trofeul suprem se va decide între deținătoarea titlului, campioana din 2018, Franța, și reprezentanta Americii de Sud, Argentina.
De precizat că și selecționata lui Lionel Messi deține în acest moment un titlu, cel al continentului pe care îl reprezintă, și anume Copa America.
Așadar, un duel cât un adevărat test al adevărului suprem și un semn de întrebare mai puternic decât toate: Europa sau America de Sud? Interogație care poate continua, ba chiar e obligatoriu să aibă o anumită rezolvare: Leo Messi sau Kylian Mbappe?
Concomitent cu aceste răspunsuri care vor veni odată cu ultimul fluier al finalei și, totodată, al acestei ediții a Campionatului Mondial, vor veni și explicațiile, concluziile, analizele care să așeze pe anumite coordonate nu numai noua (sau poate vechea) campioană, ci și tot ceea ce s-a dezvoltat, schimbat și implementat în jocul propriu-zis, în tactica demonstrată de marii selecționeri ai acestei Cupe Mondiale din Qatar.
La ce să ne așteptăm duminică, 18 decembrie? Greu, dificil de spus, dar un demers cel puțin emoționant. Să anticipăm împreună o mare finală, iată un sentiment rar!
Deocamdată, așa cum e și firesc, finala e o enigmă, nu-i așa? Sau vi se pare cumva previzibilă din punctul de vedere al rezultatului? Mă cam îndoiesc că astfel stau lucrurile. Mai degrabă avem de a face cu o cugetare de a lui Tacit, care suna cam așa: “Omne ignotum pro magnifico est”, în traducere, din limba latină, “Tot ce-i necunoscut este socotit minunat”. E perfect adevărat că necunoscutul are farmec, ca orice ascensiune, ca orice aventură, iar o ciocnire între granzi precum cea dintre Argentina și Franța este una la cel mai înalt nivel tehnico-tactic, fizic, chiar istoric!
O mare dispută între rigorile fotbalului european, reprezentat de naționala condusă de Didier Deschamps, și fantezia fotbalului sud-american, simbolizat de clasa și geniul lui Leo Messi! Dar, în acest caz, unde poziționăm efervescența fotbalului șampanie demonstrat de atâtea și atâtea ori de fulminantul, uluitorul, formidabilul Mbappe?
Iar pe Antoine Griezmann unde îl situăm? Dar pe Olivier Giroud? Nu mai vorbesc de efortul dus dincolo de limitele cunoscute al “maratonistului” Rodrigo de Paul?
Sunt foarte multe semne de întrebare care stau să se transforme în unele de exclamare! Poate că de aceea e și frumos fotbalul, poate că de aceea eleganta Franța ori, poate, uimitoarea Argentina…cine știe oare?