Campionatul European de fotbal și-a încheiat prima fază, cea a grupelor, și respiră două zile, până la “optimile” de finală. Respiră? E un fel de a spune, pentru că relaxarea e mai ales pentru spectatori, fie ei din tribune, fie ei din fața ecranelor. Echipele schimbă avioane acum, hoteluri, baze de antrenament și speranțe. Începe, de sâmbătă, această fază a meciurilor “care pe care” și emoțiile celor implicați direct se vor amplifica de o sută sau de o mie de ori.
Nu am o echipă, în sensul că nu am o echipă favorită, dar am câțiva favoriți, Cristiano Ronaldo, în primul rând. Prin urmare, pe cale logică, și Portugalia, CR 7 nu joacă, totuși, singur…Îmi place și belgianul Lukaku, îmi plac Mbappe și Benzema din echipa Franței, mi-au plăcut Sterling și Lewandowski, și îmi pare rău că polonezul nu mai continuă cursa, naționala țării sale fiind una dintre cele opt pentru care Euro 2020 s-a încheiat. Îmi plac atacanții mai mult, oamenii de gol, dar asta nu înseamnă că nu prețuiesc și fotbaliști ca Pogba, Havertz sau Busquets.
Bineînțeles că marea mea favorită, ca și a dumneavoastră, desigur, este, pentru noi toți, echipa națională a țării noastre. Doar că România rămâne implicată doar în lupta pe care o va duce pentru următoarele calificări, la Campionatul Mondial din Qatar de anul viitor, ale cărui meciuri preliminarii vor fi reluate din această toamnă. Din păcate, nu și la acest Campionat European, unde nu s-a calificat, și vedem, din nou, cât de importantă, din toate punctele de vedere, ar fi fost prezența noastră la această competiție.
Cât despre Euro, să ținem pumnii să fim la cel de peste trei ani. Măcar atunci!
Să înțelegem și să definim corect, în cazul României, termenul de “favorită”.
În sensul de favorita inimii, desigur, favorita sentimentală, nu însă, din păcate, și favorita calculelor hârtiei, cel puțin nu în preliminariile începute deja cu stângul, vezi înfrângerea din Armenia, din deplasare, precum și cea cu Germania, de acasă, de acum trei luni, din grupa pentru Cupa Mondială din anul 2022.
Până atunci, în exact trei săptămâni, Liga Profesionistă de Fotbal va da startul unei noi ediții a Campionatului Național Casa Liga 1, care se anunță a fi una de foc, iar comparația, vă asigur, nu mi-a fost inspirată de temperaturile de afară din acest sfârșit de lună iunie. Ci de lupta aprigă care se anunță pentru titlul de campioană, în primul rând, dar și pentru locurile de Conference League, pentru prezența în play-off, în general. Nu mai vorbesc de competiția aprinsă ce se va da pentru a se evita retrogradarea în liga secundă, prezența în Casa Liga 1 asigurând, după cum bine se știe, surse importante de bani din valorificarea drepturilor media de către LPF.
Am uitat să spun și că mi-au plăcut mai mulți antrenori de la acest Turneu Final de Campionat European, o să îi amintesc însă acum. M-au impresionat, de la Euro 2020, Roberto Mancini, selecționerul Italiei, Roberto Martinez, cel al Belgiei, și Gareth Southgate, antrenorul echipei naționale a Angliei. Jocul selecționatelor acestor tehnicieni chiar arată într-un mod deosebit!