Departe de mine gândul de a reproșa ceva trecerii astfel a timpului, ori determinării unui alt spațiu fotbalistic european în funcție de puterea financiară și valoarea echipelor care compun urnele la tragerea la sorți a competițiilor de pe “Bătrânul continent”. Nici vorbă.
Dar nu pot să nu observ că, an după an, distanțele în timp și spațiu, cu totul paradoxal, se măresc, devin tot mai acut apăsătoare, între ceea ce se joacă în Vestul Europei și ceea ce se întâmplă cu calitatea meciurilor din Est. Și nu mă refer aici doar la echipele angrenate în UEFA Champions League, în Europa League sau în Conference, ci și la valoarea cumulată a selecționatelor naționale. Ideea e ușor de detectat, nu mai insist.
Ceea ce contează foarte mult în toată această ecuație sunt fondurile de dezvoltare, ca să mă exprim cu totul și cu totul eufemistic…Banii, investițiile financiare extraordinare în aducerea de jucători, dar și în creșterea și pregătirea celor autohtoni, de unde și nivelul ridicat al selecționatelor. Nu neapărat și aria de selecție, criteriu la care Belgia, Olanda sau Croația, de exemplu, nu excelează. Dar fotbalul lor e, de cele mai multe ori, superior unor echipe naționale cu o capacitate mult mai mare la acest capitol, totuși important.
Avem deja, de câteva ore, și componența grupelor în sezonul 2023-2024 al competițiilor despre care am amintit mai sus și mă gândesc că și fotbalul românesc putea fi mai sus. Nu vreau să insist acum pe subiect, mai ales că scriu acest editorial cu ceva timp înainte de disputarea meciurilor retur din play-off-ul UEFA Conference League, unde reprezentantele Superligii noastre sunt destul de aproape de o calificare în grupe, după ce Farul Constanța a învins în prima manșă, jucată pe terenul de la Ovidiu, cu 2-1 pe finlandezii de la HJK Helsinki, iar SEPSI OSK Sfântu Gheorghe a remizat, acasă, 2-2, cu echipa norvegiană Bodo Glimt!
În cele din urmă, putem concluziona că nu sunt mai multe trepte ale timpului, și, totuși, o singură Europa. Ceea ce trebuie să facă fotbalul din Est este să se sincronizeze metodelor de lucru manifestate în Vest, pentru că, e limpede, la resursele financiare din Premier League sau La Liga nu vom ajunge prea curând. Nu în viitorul previzibil, în orice caz. Europa nouă se depărtează cu rapiditate de cea veche, iar fotbalul românesc trebuie să prindă acest tren al performanțelor. Nu de mult, s-a mai urcat în el, ba chiar a călătorit în vagoanele de lux.