Totul se modifică într-o lume care caută să se sincronizeze cu timpurile noi. De fapt, noutatea însăși e capabilă să dezvolte energii greu de bănuit, în fiecare latură a societății, cu atât mai mult în fotbal, o religie globală, cum deseori i s-a spus, și a cărei dezvoltare reprezintă o marcă înregistrată a acestor vremuri.
Astfel, în sprijinul acestei idei, aș vrea acum să ne oprim un moment asupra ultimelor schimbări, dispuse de Comitetul Executiv al UEFA, în ceea ce privește noul format al celei mai importante și valoroase competiții din lume, Liga Campionilor.
Marți, 10 mai, la Viena, forul continental a hotărât ca, din sezonul 2024-2025, Champions League să se dispute după reguli noi. Mai concret, 36 de echipe în loc de 32, ca până acum, într-un sistem din care vor dispărea grupele. Fiecare echipă calificată va susține, într-o primă fază, opt meciuri, patru acasă și patru în deplasare, iar la sfârșitul acestui mini-campionat, practic, primele opt echipe în clasament se vor califica în faza optimilor, iar formațiile clasate pe locurile 9-24 vor juca meciuri de baraj, eliminatorii, cele opt câștigătoare alăturându-se celorlalte deja calificate pentru a completa programul optimilor. Apoi, optimi și sferturi de finală, ca și până acum, dar semifinalele nu vor mai fi tur-retur, ci se va organiza un turneu de tip “Final Four”, cu semifinale și finala în același oraș. Mai mult, țările care se vor fi clasat în sezonul precedent pe primele două poziții în ierarhia coeficienților UEFA vor primi încă un loc fiecare în competiție. Încă un loc va fi atribuit clubului clasat pe locul trei în clasamentul asociației de pe locul cinci în aceeași ierarhie, iar ultimul loc suplimentar va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin “ruta campioanelor”. Deci, 32 de echipe calificate după criteriile cunoscute până acum, iar alte patru, după aceste noi reguli.
Totul, în scopul de a crea un spectacol și mai frumos, și mai mare, dar și pentru a mări premiile echipelor participante la acest grandios carusel al marilor performeri. De asemenea, și premiile din Europa League, ca și cele destinate echipelor din Conference League vor crește, dovadă că nu sistemul după care se joacă este esențial în orice competiție, ci, în primul rând, concurența, atractivitatea pentru public, fie el aflat în tribune sau peluze, ori în fața televizoarelor, premiile, toate acestea generând în fotbal o Europa Nova.