Scriam săptămâna trecută și, tot atunci, vă ceream o amânare scurtă pe acest subiect, despre prezențele cluburilor din Superliga României în preliminariile cupelor europene. Nu cunoșteam, la data redactării acelui text, care sunt rezultatele complete, dar astăzi avem certitudinea calificării tuturor celor patru echipe în turul trei preliminar al Conference League. Mai mult, pentru că s-a jucat miercuri, 3 august, știm și că FCSB a învins, în deplasare, în Slovacia, pe Dunajska Streda, cu 1-0, reușind un pas important către play-off-ul competiției. Sigur, meciul retur nu este încă jucat, dar e limpede că vicecampioana României are prima șansă pentru a merge mai departe.

CFR Cluj, Universitatea Craiova și SEPSI Sfântu Gheorghe continuă și ele lupta pentru calificarea în play-off, Șahtior Soligorsk din Belarus fiind adversara campioanei, Zorya Luhansk, din Ucraina, cea a Universității, iar Djurgardens, din Suedia, adversara celor de la SEPSI. Deja, la momentul citirii de către dumneavoastră a acestui editorial, se vor cunoaște și rezultatele meciurilor din prima manșă a turului trei pentru aceste echipe.

Speranța mea este că acest impact direct cu fotbalul european va fi continuat cu succes și, mai ales, că va avea consecințe dintre cele mai benefice pentru fotbalul românesc. Există o vorbă care mi se pare extrem de potrivită pentru acest moment atât de important, e un citat din Shakespeare care sună astfel: “Experience is by industry achieved”, adică, în traducere liberă, “experiența se capătă prin sârguință”.

Este exact ceea ce cred că ar trebui să se întâmple cu cluburile noastre în Europa, sau, mai bine zis, după meciurile din cupele continentale.

Să dobândească prin efort, prin atingerea performanței, în cazul nostru participarea în grupe, valoarea dată de experiența competiției. Să preia din clasa ridicată a întrecerilor cu miză și să folosească pe viitor această experiență. Fotbalul european oferă și o anumită stare de spirit, pe lângă multe alte beneficii, inclusiv cele de ordin material.

Europa are în continuare cele patru echipe din România în competiție și trebuie să salutăm efervescența participării noastre cu cât mai multe dintre ele, de ce nu? chiar cu toate, în grupe și pe un traseu cât mai lung, nimic nu e imposibil, mai ales dacă vrem să arătăm că suntem încă ce am mai fost, ba, și mult decât atât, dacă tot e momentul să ne raportăm la citate celebre.