Acum, la mai bine de o săptămână de la câștigarea grupei de calificare la Turneul final al Campionatului European de fotbal din vara anului viitor, România își poate permite o analiză ceva mai sobră a șanselor pe care i le vor oferi sorții în Germania. De fapt și de drept, tragerea grupei noastre de la Euro, care va avea loc chiar sâmbătă, 2 decembrie, și în care vom intra făcând parte din urna a doua valorică, va lămuri mare parte din necunoscutele statutului tricolorilor noștri. Vom vedea, cum se zice, pe ce cai stăm!
Cunoaștem deja, există variante și variante, se vehiculează o așa numită “grupă horror”, ori, dimpotrivă, alta, mai lejeră, sigur că, deocamdată, cât timp sunt doar discuții, ipoteze, variante, nimic nu este sigur, în aceeași măsură în care nu e nici pierdut… până la urmă! Face parte din spiritul competiției și această morișcă de pronosticuri. De pildă, site-urile de sport, și nu numai, au tot amintit de posibilitatea teoretică de a cădea într-o grupă cu o alcătuire identică precum a fost aceea de la Euro 2008, unde echipa noastră națională a jucat cu Franța, Italia și Olanda! Infernal a fost atunci, deși am remizat cu primele două selecționate, la fel va fi, dacă va fi, și la vară! Acum 15 ani, Italia era campioană a lumii, din 2006, Franța, vicecampioană, iar Olanda era ceea ce este și azi, o forță europeană!
Doi ani mai târziu, de pildă, Olanda avea să joace finala Cupei Mondiale din Africa de Sud!
Să revenim însă. E absolut corect să ne bucurăm și să-i felicităm pe toți cei cu merite în această calificare, în primul rând pe jucătorii și pe antrenorii care au obținut-o, dar să nu uităm vorba francezului, “En tout chose il faut considerer la fin”, adică, “în toate lucrurile trebuie să avem în vedere sfârșitul”. Sau cum spuneau latinii, “Finis coronat opus”.
 În cazul nostru, finalul e chiar turneul din Germania, din 2024. Acolo va fi marele examen al fotbalului continental, iar România trebuie să facă o figură frumoasă!
Deocamdată, calificarea a adus foarte multă bucurie, chiar și o anumită experiență pentru tricolori, încredere și liniște atunci când își judecă și își calculează forțele proprii. E clar că viitorul este doar de câștigat, România atingând azi un nivel extraordinar, după opt ani de la ultima prezență la un turneu final, astfel încât optimismul și speranțele au devenit obligatorii. Scriu “nivel extraordinar “, în sensul lui propriu, adică neobișnuit…
Pentru că, dacă trebuie să ne reîntoarcem la o anumită etapă din cele parcurse de fotbalul românesc, atunci aceea este “etapa pregătirii marilor succese”! Care vor veni în măsura în care se va crede în ele!