Peste doar câteva zile atât campioana României, cât și vicecampioana, CFR Cluj și, respectiv, FCSB, vor începe meciurile din grupele UEFA Conference League, acolo unde au obținut calificări extrem de frumoase, după ce, în play-off, au trecut de slovenii de la Maribor, în cazul clujenilor, și de norvegienii de la Viking Stavanger, în cazul bucureștenilor. Iar debutul celor două cluburi în grupe este unul cum nu se poate mai spectaculos: CFR  va juca în Kosovo, cu Balkani, iar FCSB în Anglia, la Londra, cu celebra și, totodată, atât de valoroasa reprezentantă a Premier League, West Ham United. Ne așteaptă, așadar, meciuri foarte importante, cu miză deosebită.

Grupele sunt cu adevărat grele, desigur, dar cu atât mai interesante vor fi partidele. Iată și toți adversarii echipelor noastre: Slavia Praga, Sivasspor și, deja amintita Balkani, pentru CFR, în timp ce FCSB va avea în Anderlecht, Silkeborg și West Ham cluburi cu care se va lupta pentru o prezență în primăvara europeană, acolo unde ambele noastre echipe au mai fost prezente, iar asta s-a întâmplat nu cu foarte mult timp în urmă.

Va fi o toamnă plină de meciuri europene, ceea ce nu poate decât să ne bucure pe toți, cei care suntem fanii fotbalului, dar și o perioadă densă, din punctul de vedere al energiei consumate. Pentru că, pe lângă străbaterea acestor lungi drumuri de-a lungul și de-a latul continentului, pe lângă confruntările respective, se vor adăuga și partidele din Superligă, cele din Cupa României și, nu în ultimul rând, cele ale echipelor naționale, unde mulți dintre componenții loturilor celor două cluburi vor evolua, grație valorii lor.

“À l’oeuvre on connaît l’artisan!” spunea La Fontaine, în fabula “Bondarii și albinele”. Adică, “Pe autor îl cunoști după operă”, ceea ce se va aplica, adevărul acestui gând, și echipelor noastre după toamna despre care deja am vorbit și pe care o avem în față.

Să fim optimiști, să rămânem ancorați în realitate, desigur, ținând cont de valoarea deosebită a unora dintre adversari, dar să credem în șansele noastre, și atunci vom putea aprecia autorul, după rezultatele obținute. Iar eu cred că vor veni aceste rezultate, aceste meciuri mari, pentru simplul motiv că Europa are darul de a amplifica evoluțiile jucătorilor noștri. Mai întotdeauna astfel au stat lucrurile și nu avem motive de data aceasta să credem altceva. De regulă, cu cât adversarii sunt mai valoroși, noi ne mobilizăm și reușim să facem meciuri mari, la nivelul acestora. E cazul și acum, nu?