Duminica trecută, la Frankfurt, a avut loc tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru calificarea la Turneul Final al Campionatului European de fotbal care va avea loc în Germania, în 2024. Meciurile vor începe în primăvara anului viitor, iar selecționata țării noastre face parte din grupa I, alături de echipele reprezentative din Elveția,Israel, Kosovo, Belarus și Andorra. O grupă ușoară, accesibilă, așa s-a spus imediat după ce s-a stabilit “țintarul” jocurilor și am cunoscut adversarele naționalei. Personal, cred că e o grupă cu mai multe șanse, față de altele, dar nu e o grupă care să nu ne producă emoții și griji. Cu atenție și cu o abordare corespunzătoare a partidelor, România are, cu siguranță, un drum al ei, care poate duce, să sperăm, din nou la Euro, după participările din 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016. Totul stă în puterea și valoarea jucătorilor, a selecționerului Edward Iordănescu și a tuturor celor implicați, direct și indirect, în această luptă de calificare, de revenire, practic, a României, în elita fotbalului continental, acolo unde, de altfel, trebuie să se afle întotdeauna.
Să ținem pumnii strânși, așadar, tricolorilor, și să fim alături de ei în această luptă pentru calificarea la Euro 2024, care poate reprezenta, odată obținută fiind, mai mult decât o victorie! O relansare a naționalei în circuitul fotbalului european ar fi extraordinar de benefică pentru întreg fenomenul generat de acest sport la noi în țară, ceea ce este, până la urmă, esența acestor meciuri de calificare, și nu-i deloc puțin lucru.
Altfel, Turneul Final al Euro 2024 din Germania se anunță a fi un spectacol în sine, o competiție excepțională într-o organizare marcă înregistrată. Sper că vom fi acolo!
Sigur, “est modus in rebus”, cum spunea celebrul poet latin Horațiu, în “Satire”, citatul întreg fiind “est modus in rebus, sunt certi denique fines”. În traducere, “există o măsură în toate și mai ales anumite limite”. Francezii, la rândul lor, prin geniul lui Voltaire, au propria expresie, dar cu același înțeles: “L’exces en tout est un defaut”, adică “excesul în toate e un defect”! Ceea ce vreau să spun este că trebuie să fim circumspecți, atenți la toate detaliile, și, mai ales, să nu ne lăsăm pradă unui entuziasm generat de aparența unei grupe ușoare, în realitate mult mai dificilă decât am fi tentați să credem …
Cu calm, cu concentrare, vom reuși să ne atingem scopul propus, nu am nicio îndoială în acest sens. Drumul e lung și începe cu primul pas. Hai, România!