Campionatul Național se reia în acest sfârșit de săptămână și vestea este în măsură să ne bucure pe toți. Cei care am dus dorul competiției, cei direct implicați, fotbaliști, antrenori, conducători, oficiali, și, deloc în ultimul rând, suporteri. Întreaga lume a fotbalului românesc are iarăși acces la emoție, ceea ce nu-i puțin lucru, nu-i așa?

Dar nu e vorba doar despre o întoarcere sentimentală la fotbal acum, ci, mai cu seamă, de una cu clasamentul în față pentru că este o adevărată intrare în linie dreaptă pentru toate competitoarele din Superliga României. Concret, cele nouă etape rămase până la începerea meciurilor din play-off, respectiv play-out, vor fi, nu am nicio îndoială, extrem de disputate, fiecare echipă având șansa unor evoluții superioare celor de până în acest moment, cu puncte mai multe, dar și cu emoții mai mari, iar asta e cel mai important!

Pe de altă parte, dacă tot am amintit de stadioane, adică de suporteri, să subliniem rolul lor, atât de discutat întotdeauna. Scriu un lucru comun, dar aceasta e realitatea: nu se poate concepe ideea de fotbal, implicit de competiție, fără prezența în tribune a fanilor!

Cred că suntem, am ajuns deja, într-un punct real, cel în care să recunoaștem rolul catalizator, de energii și chiar de rezultate, al spectatorilor,  în fotbalul nostru și în lume. De fapt, dintotdeauna a fost așa, doar percepțiile au fost diferite, de-a lungul anilor.

Frumusețea fotbalului este potențată de tribunele pline, de cântecele peluzei etc.
“La valeur n’attend pas le nombre des annees” spun francezii, adică “valoarea nu așteaptă numărul anilor”, vers preluat din opera “Cidul” a lui Corneille, dar cred că putem extinde și parafraza: valoarea așteaptă numărul (tele) spectatorilor, pentru că toți fanii sunt minunați, și cei din tribună, și cei din fața micilor ecrane, pentru că și unii și ceilalți susțin un fenomen de dimensiuni cu adevărat grandioase!

Valoarea presupune și tinerețe, și muncă, și sacrificiu, dar și un anumit gen de acceptare a destinului, de punere a talentului în slujba echipei, a clubului, a unei comunități mai mari care nu o exclude, ba dimpotrivă, pe cea a suporterilor adevărați.

Fotbalul se întoarce și în România la lucru, Superliga începe în forță, chiar cu un mare derby, meciul dintre ocupanta primului loc, Farul Constanța, și cea de pe poziția a doua în clasament, CFR Cluj, campioana ultimelor cinci ediții de campionat.

Toată lumea la stadion!