Fotbalul are o deschidere totală către societate, dar are, în acelaÈ™i timp, È™i o latură pe care nu toÈ›i o cunosc. E un fenomen social, fără doar È™i poate, însă uneori lasă impresia că rămâne impenetrabil la anumiÈ›i senzori ai cetății. Cu certitudine, este cel mai popular È™i mai răspândit sport de pe planetă, iar această vizibilitate îi dă, în primul rând, o forță extraordinară. E foarte adevărat că seducÈ›ia generată de fenomenul fotbal stă în spatele unor factori extrem de diferiÈ›i, iar primul dintre ei rămâne jocul în sine.
Marketingul, mass-media, imaginea comercializată, drepturile de transmisie, toÈ›i aceÈ™ti “piloni ai societății fotbal”, cum spun germanii, au făcut din fotbal o adevărată religie a timpurilor moderne, o religie de care, foarte probabil, era mare nevoie.
Fotbalul deÈ›ine, aÈ™adar, toate căile de a ajunge departe È™i chiar a parcurs aceÈ™ti paÈ™i mulÈ›i către o nouă dimensiune, cea a universalității. PreÈ›ul succesului se plăteÈ™te însă.
Richard Haynes, absolvent al Universității Metropolitane din Leeds, a întreprins o cercetare privind revistele de fotbal (fanzines) È™i a impactului acestora asupra unor forme noi de cultură populară. Acolo a descoperit o lume întreagă de cucerit, dar concluziile sale nu s-au oprit la nivelul acestui tip de revistă. A cercetat È™i alte orizonturi ale fotbalului, descoperind È™i latura care unifică sub cupola acestei universalități, indiferent de timpul sau spaÈ›iul în care se dezvoltă acest sport. Iată o dimensiune aproape incredibilă apropo de forÈ›a de seducÈ›ie despre care am amintit ceva mai sus. În capitolul “Every man a football artist: football writing and masculinity” din volumul “The Passion and the Fashion. Football Fandom în The New Europe”, apare acest citat:”Fiecare bărbat e un specialist în fotbal. Doamna Elizabeth Charlton este o femeie căruntă È™i frumoasă acum. În Ashington se spune că în copilărie dribla la fel de bine ca majoritatea băieÈ›ilor. Se născuse cu fotbalul în sânge È™i cunoÈ™tea jocul È™i tertipurile cum amatorii de teatru È™tiu totul despre machiaj È™i intrările în scenă”.
E inutil sau poate că nu, să precizez că doamna Charlton din textul lui Richard Haynes este mama celebrilor fotbaliÈ™ti de acum mai bine de o jumătate de secol, Jackie È™i Bobby Charlton. În plus, vărul doamnei Elizabeth Charlton era Jackie Milburn de la Newcastle United, ca să vedem cum se leagă lucrurile peste timp…
Fotbalul este un joc al tuturor, indiferent de vârstă, sex sau religie, este un drum universal către propria noastră istorie. O poveste care nu încetează să uimească prin detaliile ei, mereu surprinzătoare. E despre oameni, bărbaÈ›i È™i femei, despre curaj, prejudecăți învinse È™i copii de geniu transformaÈ›i în zei ai gazonului.
Fotbalul continuă să cucerească noi orizonturi, cu armele copilăriei È™i ale unei tinereÈ›i mereu valorificată È™i făcută să fie profitabilă până la sacrificiu. Un fenomen pentru ceilalÈ›i, care ne dezvoltă pe toÈ›i. PreÈ›ul succesului? Unul foarte mare!