Fotbalul are o deschidere totală către societate, dar are, în același timp, și o latură pe care nu toți o cunosc. E un fenomen social, fără doar și poate, însă uneori lasă impresia că rămâne impenetrabil la anumiți senzori ai cetății. Cu certitudine, este cel mai popular și mai răspândit sport de pe planetă, iar această vizibilitate îi dă, în primul rând, o forță extraordinară. E foarte adevărat că seducția generată de fenomenul fotbal stă în spatele unor factori extrem de diferiți, iar primul dintre ei rămâne jocul în sine.
Marketingul, mass-media, imaginea comercializată, drepturile de transmisie, toți acești “piloni ai societății fotbal”, cum spun germanii, au făcut din fotbal o adevărată religie a timpurilor moderne, o religie de care, foarte probabil, era mare nevoie.
Fotbalul deține, așadar, toate căile de a ajunge departe și chiar a parcurs acești pași mulți către o nouă dimensiune, cea a universalității. Prețul succesului se plătește însă.
Richard Haynes, absolvent al Universității Metropolitane din Leeds, a întreprins o cercetare privind revistele de fotbal (fanzines) și a impactului acestora asupra unor forme noi de cultură populară. Acolo a descoperit o lume întreagă de cucerit, dar concluziile sale nu s-au oprit la nivelul acestui tip de revistă. A cercetat și alte orizonturi ale fotbalului, descoperind și latura care unifică sub cupola acestei universalități, indiferent de timpul sau spațiul în care se dezvoltă acest sport. Iată o dimensiune aproape incredibilă apropo de forța de seducție despre care am amintit ceva mai sus. În capitolul “Every man a football artist: football writing and masculinity” din volumul “The Passion and the Fashion. Football Fandom în The New Europe”, apare acest citat:”Fiecare bărbat e un specialist în fotbal. Doamna Elizabeth Charlton este o femeie căruntă și frumoasă acum. În Ashington se spune că în copilărie dribla la fel de bine ca majoritatea băieților. Se născuse cu fotbalul în sânge și cunoștea jocul și tertipurile cum amatorii de teatru știu totul despre machiaj și intrările în scenă”.
E inutil sau poate că nu, să precizez că doamna Charlton din textul lui Richard Haynes este mama celebrilor fotbaliști de acum mai bine de o jumătate de secol, Jackie și Bobby Charlton. În plus, vărul doamnei Elizabeth Charlton era Jackie Milburn de la Newcastle United, ca să vedem cum se leagă lucrurile peste timp…
Fotbalul este un joc al tuturor, indiferent de vârstă, sex sau religie, este un drum universal către propria noastră istorie. O poveste care nu încetează să uimească prin detaliile ei, mereu surprinzătoare. E despre oameni, bărbați și femei, despre curaj, prejudecăți învinse și copii de geniu transformați în zei ai gazonului.
Fotbalul continuă să cucerească noi orizonturi, cu armele copilăriei și ale unei tinereți mereu valorificată și făcută să fie profitabilă până la sacrificiu. Un fenomen pentru ceilalți, care ne dezvoltă pe toți. Prețul succesului? Unul foarte mare!