Fotbalul este, înainte de toate și de orice, un sport care a fost și este capabil încă să construiască mereu anumite punți. Între jucători, desigur, între antrenori și jucători, între cluburi, ba chiar și între națiuni, vezi extraordinara epopee modernă a turneelor finale de campionat mondial, european sau a Jocurilor Olimpice. Chiar și calificările, meciurile din preliminarii pentru obținerea “biletelor” la Cupa Mondială sau la Euro, toate acestea pot reprezenta astfel de punți, dincolo de mizele sportive, de orgolii ori de punctele câștigate sau pierdute. Fotbalul are această mare putere de coagulare a sentimentelor, nu-i așa? Și nu numai a sentimentelor. A tuturor energiilor pozitive care fac aceste legături, care construiesc acele punți despre care am scris ceva mai sus, chiar aici.
Fotbalul românesc nu poate face excepție, în condițiile actuale, de la o astfel de stare de lucruri și, de ce nu, chiar de spirit. Și voi încerca să aduc argumente în acest sens.
În primul rând, vreau să subliniez, cu deosebită bucurie, prezența în număr tot mai mare a spectatorilor pe stadioanele din Superliga României, dar și la partidele din cupele europene, ultimul exemplu, stadionul Steaua, la meciul FCSB-Sparta Praga, asta în strictă legătură, cred, și cu emulația extraordinară pe care am văzut-o cu toții, iar unii dintre noi chiar au trăit-o, la Turneul final al Campionatului European din Germania, de acum o lună și jumătate. Fotbalul, în definitiv, este despre performanță și eforturi, despre premii și trofee, despre cupe și titluri, dar, mai cu seamă, despre această inestimabilă valoare pe care o reprezintă suporterii. Fotbalul este despre ei, cred. De fapt, sunt convins, din toată experiența mea, că fotbalul este despre oameni.
Există un citat care mie îmi place foarte mult, și care îi aparține marelui clasic al literaturii franceze, Voltaire. De fapt, din opera lui l-am și “extras” și l-am modificat, cu permisiunea dumneavoastră, puțin… pentru că, în original, el spune cam așa, “Si Dieu n’existait pas, il faudrait l’inventer”! În traducere liberă, “Dacă Dumnezeu nu ar exista, ar trebui inventat!” Iar eu încerc să-l parafrazez pe marele exponent al iluminismului francez, scriind: “Dacă fotbalul nu exista, ar trebui inventat!” Pentru oameni!
De altfel, de câte ori nu s-a spus și s-a scris că fotbalul este religia acestui secol…
Văd, surprinse de camerele de luat vederi, chipurile pasionate, deosebit de emoționante, ale tinerilor în tribunele stadioanelor din Superligă și mă bucur sincer.
Nici nu am nevoie de statistici care să-mi confirme sentimentul, cred că înțelegeți…