Nu e niciun secret că, în sport, miza stabilește comportamentul, iar succesul impune atitudinea. A fost citată de mai multe ori această frază a marelui antrenor Emerich Jenei și îmi permit, tocmai de aceea, să o reamintesc și eu. Spunea câștigătorul Cupei Campionilor Europeni din 1986 că ”victoriile aduc victorii”. Excepționale cuvinte prin care lumea fotbalistică de la noi a înțeles cât de importantă este dorința de a câștiga! Nu e o banalitate aici, ci o înțelepciune. De aceea, miza în viață trebuie să fie pentru fiecare dintre noi semnul victoriei.

L-a făcut Winston Churchill, după ce a determinat Victoria Aliaților în Cel De-al Doilea Război Mondial. Miza acolo a fost libertatea și, decenii mai târziu, același gest l-au făcut tinerii români în zilele de foc ale Revoluției din decembrie 1989. Libertatea e o miză. Victoria în sine este și ea o miză, nu doar în sport, dar mai ales în sport. 

Am auzit în tot acești ani că sistemul cu play-off și play-out, adoptat de noi pentru competiția CASA Liga 1, ar fi unul controversat. Noi credem că miza fiecărei partide a devenit mult mai important odată cu implementarea acestui sistem și cred că acest lucru se vede și din desfășurarea actualei ediții de campionat. Trei echipe se bat la titlu, FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova, celelalte trei din play-off luptă pentru locul al patrulea, care este și el o miză, dacă oltenii câștigă Cupa României. În play-out, avem miza locurilor șapte și opt, care pot oferi un drum către cupele europene, în timp ce, la retrogadare, se bat pentru a o evita chiar foste campioane ale României. Iarăși, miza supraviețuirii dovedește tot ce am spus mai sus.
Dar și ceea ce se întâmplă în birouri atârnă la fel de greu. Sunt importante aici mentalitățile, adaptabilitatea la nou și dorința de a crește fotbalul românesc la cotele la care a fost cândva. Fotbalul are amintiri și, uneori, trăiește din ele. Nu e un lucru rău, cu condiția să fi înțeles experiența adusă de aceste flashback-uri.

Liga Profesionistă de Fotbal are o echipă tânără, dar are și ea amintiri. Îmi place să cred că le construiește în fiecare zi și că va reuși să facă lucrurile mai bune azi decât ieri și mai bune mâine decât azi. Aceasta este miza noastră și aș vrea să pot spune, la fel ca venerabilul Emerich Jenei, că victoriile aduc victorii. Rămâne ca dumneavoastră să apreciați dacă am dreptate, iar până săptămâna viitoare, vă rog să-mi dați voie să vă urez Sărbători Pascale liniștite și fotbalul nostru să vă aducă numai bucurii!