Am citit de curând un studiu din care rezulta, fără să încapă vreo îndoială, că milioane de oameni care ne sunt contemporani cred că Pământul este plat. Mai mult decât atât, într-una dintre cele mai dezvoltate și industrializate țări din lume, Italia, procentul celor care cred cu convingere acest lucru este de șase la sută. Italia, da! Marea cultură a omenirii își află rădăcinile acolo, Italia geniilor absolute, Da Vinci și Michelangelo, Italia lui Dante și a marilor inventatori Fermi, Marconi sau Volta, ce să mai vorbim de Galilei!

60 de milioane de locuitori are Italia, de unde rezultă că mai mult de trei milioane cred că Pământul e ca o farfurie, mergi ce mergi până la marginea ei și te uiți în jos, să vezi ce e dedesubt! Planeta pe care locuim nu este, așadar, ca o minge de fotbal, ci precum un teren. Ca să vezi! Iar unde e tușa trasată, gata, se termină spațiul de care dispunem.

Câți astfel de oameni or fi pe lume, în țări mai puțin dezvoltate? Câți or fi la noi? Încercați găsirea unui răspuns uitându-vă la fel de fel de oameni întrebați, în sondaje de stradă, una, alta.. Dar la fotbal și la politică ne pricepem toți, nu-i așa?

Oare despre avalanșa de păreri de pe Facebook, când știm cu toții ce a spus Umberto Eco despre cum s-a transformat acolo codașul satului în premiant, ce mai e de zis?
Și atunci, care va fi oare procentul corect din rândul celor care înțeleg cu adevărat toate provocările secolului 21, ideea de a construi în sport, în general, și în fotbal, în special, o nouă arhitectură, bazată pe reguli de marketing și transparență fără precedent?

Iată o sumă de întrebări, mai mult sau mai puțin retorice care se pot pune, trebuie să se pună chiar, pentru a înțelege care e destinația spre care ne îndreptăm cu atâta pasiune, atunci când e vorba despre noua civilizație a fotbalului mondial.

Fotbalul înseamnă fani, dar și investiții, tradiție, dar, în aceeași măsură, și inovație. Din păcate, nu toate opiniile pot ajuta la construcția unui fenomen care a devenit tot mai important în societate, dacă nu a ajuns, deja, la statutul de nouă religie.

Sunt însă și oameni care cred că planeta noastră este plată, iar fotbalul la o opinie de a fi convertit în propria unitate de măsură a valorii. Lucrurile sunt însă ceva mai complicate decât atât. Responsabilitatea este uriașă pentru cei implicați direct, tocmai din cauza puterilor uriașe ale fenomenului fotbal asupra civilizației de astăzi.

Responsabil, responsabilitate. Cuvinte cheie. Înțelegere, asumare. Alte cuvinte cheie.
Fotbalul are, cred, și el, ca exprimare în societate, un “șase la sută”, procent al oamenilor care își închipuie că știu fără să știe. Fotbalul necunoscut, neînțeles în datele lui elementare, reprezintă o altă provocare a acestor ani. Sunt judecați fotbaliști, antrenori, sunt judecate faze de joc, se dau sentințe. Asta e dintotdeauna, nicio surpriză aici. Dar amploarea fenomenului impune astăzi o altă exigență, nu (mai) e suficient să știi când e corner sau când trebuie să se acorde penalty! Ci mult mai mult…