Fotbalul înseamnă, în cele mai mici amănunte, chiar mai mult decât se poate povesti despre el. Fotbalul e complex, e o minune de joc, o idee pusă în practică la jumătatea secolului 19, o adevărată religie, s-a spus deseori, ținând cont de popularitatea imensă pe care a generat-o în rândurile unui public care și-a creat acolo o lume, idoli și istorii de neuitat. Dar toate acestea aveau mare nevoie de cuvinte, dincolo de orice.
Cuvintele care au scris aceste istorii ar putea face parte, la rândul lor, dintr-o mitologie modernă care să cuprindă un dicționar explicativ al sentimentelor determinate de jocul numit fotbal: gol, ratare, șut, penalty, corner, asist, lansare, zid, playmaker, golgheter. Variantele originale, din limba engleză, după cum se vede, nu sunt deloc excluse, ba dimpotrivă, devin obligatorii și asumate. Ceea ce era de demonstrat.
Latinii aveau o expresie care cred că se potrivește perfect într-un astfel de demers care să fixeze puterea de seducție a fotbalului nu numai în nume proprii, de staruri și echipe, ci și într-o arie de comunicare sentimentală și cu totul personală, în același timp.
“Multa paucis”, în traducere liberă, “mult în puține cuvinte”. De aceea, (în cele din urmă trebuie spus și asta), se și recurge atât de des la expresiile, la maximele latinești care spun multe în minimum de cuvinte. În cazul de față, conform “Dicționarului de cuvinte, expresii, citate celebre” al lui I. Berg, expresia servește și ca o laudă “ca un certificat de merit pentru scriitorii conciși, pentru oratorii cumpătați”. Dar și ca “avertisment la adresa celor ce lungesc vorba în mod inutil”. Intră fotbalul în această categorie?
De fapt, reformulez: intră discuțiile despre fotbal în această categorie? Și nu neapărat discuțiile, ci teoriile, analizele, comentariile de meci, retorica întreagă a unui fenomen care s-a extins dincolo de terenul de joc? Mult în puține cuvinte? Cine știe…
Fotbalul și-a creat nu doar o familie a lui, specifică, în tribune, în societate, ci și o familie de cuvinte care să-l definească. Iar dacă stăm bine să ne gândim la consecințele acestui fapt evident, amploarea unui fenomen mediatic, trebuie să recunoaștem, în apariția și dezvoltarea acestui sport, mai mult decât un limbaj specific.
Altfel, povestea nu este una singulară, sunt și alte sporturi pe cale de a genera astfel de considerații, dar cea a fotbalului rămâne, fără îndoială, cea mai seducătoare.
Ceea ce era de demonstrat, cum am scris ceva mai sus…