Am ajuns, la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, la jumătatea competiției, iar un lucru a devenit certitudine: fotbalul este, înainte de toate, un spectacol cu o capacitate de seducție unică. Nu doar prin ceea ce se întâmplă pe gazon, acolo unde mirajul este total, ci și prin desfășurarea de culori și cântece din tribune. Într-o lume ideală, care poate fi cu ușurință imaginată, acest sport minunat face posibilă depășirea oricărei bariere, a oricăror granițe, propunând nenumărate căi de dialog între oameni care vorbesc aceeași limbă, și anume cea a performanței la cel mai înalt nivel. Ceea ce, la această Cupă Mondială, se petrece.

“Glasul poporului este foarte puternic”- spune Eschil în tragedia Agamemnon. Celebra expresie a celui considerat a fi părintele tragediei antice grecești se potrivește, cred, perfect, anilor pe care fotbalul îi trăiește și în aceste zile. Latinii, ca să ne întoarcem în trecutul îndepărtat, pentru a găsi repere în viitorul apropiat, extrem de apropiat chiar, aveau o vorbă asemănătoare, “vox populi, vox dei”, adică “vocea poporului, vocea lui Dumnezeu. Ceva important se joacă sub ochii noștri, iar această realitate nu poate și nu trebuie să fie ignorată! Să ne bucurăm, așadar, de fotbal! Un dar pentru pământeni.

Altfel, Superliga a revenit, la rândul ei, într-o actualitate determinată și ea de calendarul Campionatului Mondial, un final de an destul de aglomerat, dar care promite meciuri frumoase și disputate până în ultima secundă, ceea ce nu e deloc puțin. Ba dimpotrivă.

Mă aștept ca, jucate în aceeași perioadă, partidele Cupei Mondiale, să ofere exemple cu adevărat de urmat pentru fotbalul românesc, pentru fotbaliștii și antrenorii din Superliga României și nu numai. Scriu acest lucru știind, de pildă, și că selecționerul Edward Iordănescu este prezent, în această perioadă, în Qatar, pentru a urmări, între alte meciuri, și pe cele, sau, mai bine zis, mai ales pe cele ale reprezentativei Elveției, viitoarea adversară a echipei noastre naționale în preliminariile Campionatului European care va fi găzduit de Germania în anul 2024. Inovații tactice, metode de antrenament, tot ceea ce ține de fotbalul modern, experimentat acum la nivel mondial…

Ca o concluzie, devenită obligatorie și ea, să subliniem ideea de spectacol absolut în tot ceea ce înseamnă construcția fotbalului modern. Competiția îl include în datele sale esențiale, iar noi nu putem face abstracție de puterea lui de a cuceri noi și noi teritorii.