Sigur, există o mulțime de concepte care au devenit complementare ideii de dezvoltare a fotbalului, latura sa teoretică este de mult o realitate, așa că o discuție despre continuitate, despre constanță, poate și merită să fie începută. Necesară, dacă vreți.
Continuitatea se referă întotdeauna la performanță, o implică și, de cele mai multe ori, o determină. Rezultatele bune, victoriile, trofeele și titlurile obținute nu sunt niciodată suficiente, dacă ele nu se constituie într-o serie care să capete o anumită frecvență.
Bineînțeles că un titlu e un titlu, o cupă chiar înseamnă ceva, indiferent de sport ori domeniu de activitate, însă cât de important este ca vitrina să fie mare și strălucitoare!
Continuitatea construiește chiar și o tradiție, practic e un factor esențial în realizarea unei istorii proprii. Real Madrid, cel mai valoros și recompensat club din lume, trăiește la cel mai înalt nivel de performanță tocmai pentru că a ridicat și tine mereu foarte sus nivelul rezultatelor. De pildă. Iar același lucru îl putem spune, apropo de deschiderea discuției, și despre toate celelalte mari cluburi ale lumii, dacă este să ne raportăm la impactul lor internațional, nu neapărat pe plan intern, în ligile naționale, acolo unde continuitatea în performanță este și mai pregnantă. Și în dreptul mai multor echipe.
Dar există în fotbal și o continuitate în decizii, nu numai în rezultate, o continuitate care le determină pe acestea din urmă de cele mai multe ori. Adaptarea unui sistem de organizare a competiției, care să mărească gradul de interes al acesteia în rândul spectatorilor, cum este sistemul din Superliga României, cu play-off și cu play-out, ce prevede și înjumătățirea punctelor după încheierea jocurilor din sezonul regular, ține de asemenea, de consecvența unor convingeri. De continuitate, dacă admiteți ideea.
Fotbalul însă e și un sport tot mai imprevizibil, “surprizele”, așa cum le spun pasionații, sunt tot mai multe, astfel că o frecvență lungă a ratei de succes pare tot mai greu de atins. Importantă ar fi aici consecvența, tenacitatea și forța morală a celor implicați.
Vorba celebră și ironică a nemților, cei pe care nu știi dacă ai reușit să-i învingi decât după ce s-au urcat în autocar și au plecat de la stadion: “Morgen, morgen, nur nicht haute!”
Adică, în traducere liberă, “mâine, mâine, numai astăzi nu!”, semn că amânarea obiectivelor este primul obstacol în obținerea acelei rate de succes despre care am amintit. În fond și la urma urmei, tot o chestiune de continuitate și consecvență!