S-a încheiat sezonul regular și, deja, toate gândurile și calculele, ba chiar și emoțiile se mută către play-off și play-out. Nu cred că mai este cazul să reamintesc mizele multiple ale tuturor echipelor, indiferent de locul ocupat în clasament astăzi, la startul secund, dacă permiteți expresia, al competiției din 2023-2024. Bineînțeles, lupta pentru titlul de campioană va fi cea mai pasionantă, dar nu va fi singurul front foarte important.
FCSB, Rapid București, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Farul Constanța și SEPSI OSK Sfântu Gheorghe sunt cele șase nu norocoase, cum se mai zice, ci (cele mai) valoroase din Superliga României, iar dintre ele se va alege campioana, după un adevărat “turnir” de zece etape, meciurile urmând să se joace după principiul tur-retur în play-off.
Spre deosebire de sistemul play-out, unde vor fi doar nouă etape pentru cele zece formații de acolo, și unde nu se va menține același principiu al partidelor acasă și în deplasare, fiecare cu fiecare. Acolo, echipele din prima jumătate a clasamentului vor juca cinci meciuri pe teren propriu și patru în deplasare, iar celelalte, invers, patru meciuri “acasă” și cinci pe terenuri străine. Să înceapă, așadar, spectacolul!
Altfel, fotbalul românesc se găsește în fața unei competiții internaționale de mare anvergură, Turneul final al Campionatului European din Germania, pentru care “tricolorii” aparținând echipelor din Liga 1 trebuie să facă totul pentru a rămâne pe lista selecționerului Edward Iordănescu, iar cei care nu sunt încă acolo, sau nu au au fost, în ultima perioadă, să joace pentru a (re) intra pe “tabelul” celor care vor fi la Euro 2024!
Miză crescută pentru fotbaliști, miză cel puțin la fel de importantă și pentru cluburi…
Spectacolul trebuie să meargă mai departe, așa cum spune un celebru refren, și, dacă tot am amintit de acea faimoasă melodie, să spunem că, în această săptămână, s-au încheiat și ultimele meciuri din “optimile” de finală ale UEFA Champions League, în “sferturi” calificându-se Real Madrid, Barcelona și Atletico Madrid, din Spania, reprezentând La Liga, Manchester City și Arsenal, din Anglia, reprezentând Premier League, Bayern Munchen și Borussia Dortmund, din Germania, Bundesliga, desigur, și Paris Saint Germain, Ligue 1, Franța. De acum înainte, oricine poate întâlni pe oricine, nu mai există restricții la tragerea la sorți, nici de prezența în aceeași grupă, nici de țară.
Cu alte cuvinte, punct și de la capăt, din nou, și în cazul marii competiții europene!