Campionatul Mondial de fotbal, care a început de mai puțin de o săptămână în Qatar, ori Cupa Mondială, cum i-a spus Jules Rimet, întemeietorul ei, este deja o competiție care provoacă, admiră și adună surprize. Arabia Saudită învinge Argentina cu 2-1, Tunisia termină la egalitate cu Danemarca, 0-0, Maroc face același rezultat cu Croația, vicecampioana lumii, iar Japonia câștigă, cu 2-1, meciul cu campioana din 2014, Germania. Sunt rezultate-șoc, care pot părea destul de greu de explicat, însă ele nu sunt lipsite de o anumită logică a așteptării. Sau de o contra-logică a fotbalului, cum doriți. Mai cu seamă în sensul în care însuși fotbalul e un univers aparte…
Esența lucrurilor e, de la bun început, simplă. Valoarea sau, în cazul Cupei Mondiale, super-valoarea, pentru că avem de a face, totuși, cu o elită, determină o anumită siguranță de sine care poate induce în eroare. Nu atât pe adversar, cât pe tine, performerul, echipa, selecționata care ai prima șansă. Sau ar trebui să o ai.
Sigur, atunci când Spania spulberă reprezentativa Costa Rica, 7-0, nu sunt comentarii, există doar aplauze, ole-uri și strigăte de admirație, regula e confirmată, desigur, și nu excepția. Dar astfel de rezultate sunt rare și, paradoxal, la fel de greu de intuit.
Dar ce facem, atunci, cu excepțiile, dintre care am amintit câteva mai sus și de care e plină întreaga istorie de peste 90 de ani a Cupei Mondiale? Cum le explicăm?
Poate printr-o exagerată teamă de succes? Nu aș da prea multe șanse acestei teorii.
Atunci? “Faire bonne mine a mauvais jeu” spun francezii, iar într-o traducere liberă am spune că “am face o față bună la un joc rău”, adică am ascunde adevărul.
Populara zicală exprimă atitudinea omului care, într-o situație rea, de pierdere a jocului, nu recunoaște și nu acceptă situația și își ascunde, sau încearcă să ascundă, o realitate.
Surpriza înregistrării unui astfel de rezultat neanticipat este o altfel de realitate.
Cum ar trebui să facem față unei astfel de stări de spirit, deseori șocante, care lasă urmări, astfel încât următorul meci să poată fi abordat la victorie? Cu siguranță având conștiința faptului că am greșit undeva, că poate am subestimat calitățile adversarului, ori nu le-am cunoscut la adevărata lor dimensiune. Doar astfel următorul meci, indiferent în compania cui îl vom disputa, va avea toate premisele unui succes. Altfel vom fi siliți să repetăm supriza. Și, evident, greșeala.