Am încheiat o săptămână mai mult decât interesantă, densă, ofertantă în ceea ce privește o discuție sinceră și deschisă asupra viitorului echipei noastre naționale.
România a avut programate două partide amicale, de verificare, (e un foarte important termen al ecuației!), prima, vinerea trecută, pe Arena Națională din București, cu Irlanda de Nord, apoi încă una, la Madrid, pe stadionul Metropolitan, în compania Columbiei.
Am înregistrat un rezultat de egalitate, 1-1, cu nord-irlandezii, golul nostru fiind marcat de Dennis Man, și am pierdut în Spania, 2-3, în fața sud-americanilor, golurile tricolorilor fiind reușite de Ianis Hagi și Florin Tănase. Dar nu rezultatele au fost cele mai importante, ci capacitatea echipei de a exersa niște trasee, de a regăsi energii, și deloc în ultimul rând, puterea selecționerului Edward Iordănescu de a sintetiza tot ceea ce s-a întâmplat, în pregătirea Turneului final al Campionatului European din Germania.
Bineînțeles, la Euro va fi totul mult mai greu, cu Ucraina, Belgia și Slovacia, în această ordine, dar, tocmai de aceea, aceste partide-test și-au avut și își au în continuare, scopul lor. Și nu vor fi doar ele până la începerea Euro 2024, pentru că urmează încă două meciuri de același profil, cu Bulgaria, în ziua de 4 iunie, iar ultimul înaintea plecării în Germania, pe data de 8 iunie, în compania celor din Liechtenstein, ambele partide la București, pe stadionul Steaua. Cum în ziua de 10 iunie selecționerul Edward Iordănescu va trebui să anunțe lotul cu care se va deplasa la Turneul final, e foarte limpede că în “laboratoarele” echipei naționale aceste jocuri vor fi cele ale concluziilor.
Urmează, așadar, două luni și jumătate de foc, în care “tricolorii” vor trebui să acumuleze reușite și, mai ales, minute în jocurile oficiale pe care le vor disputa cu echipele lor de club, în Superliga României, în Premier League, în La Liga etc. Este esențial acest lucru, și înțeleg importanța pe care o acordă selecționerul unui fapt în aparență banal: ca să joci, chiar trebuie să joci! Destul de limpede, nu-i așa!?
Dar mai este destul de mult până departe, știți cum se spune… Deși suntem pe final de lună martie și am fi tentați să credem că două luni în care “tricolorii” nu se vor mai reuni pot însemna destul de mult în economia pregătirilor pentru Euro, în realitate timpul respectiv va lucra tot în favoarea noastră. Speranțele merg în această direcție!
În sensul în care fiecare confruntare, fiecare sprint sau efort desfășurat, vor ajuta implicit la crearea unei echipe naționale și mai puternice! Hai, România!