Se încheie, sub privirile emoționate și, totodată, emoționante, ale spectatorilor, cel mai frumos, dens și disputat campionat național de fotbal din ultimul deceniu, cel puțin.

Într-un fel, Superliga a intrat parțial în vacanță, și mă refer la echipele din play-out, care nu sunt angrenate în meciurile tur-retur pentru evitarea retrogradării, ori cele care vor lupta pentru calificarea în barajul de acces în preliminariile Conference League.

În play-off, lucrurile sunt aproape clare, știm, cunoaștem în sfârșit, numele noii campioane, este vorba de Farul Constanța, pe care ținem să o felicităm cu sinceritate și căldură. Avem Superliga, avem, pe cale de consecință, și o Supercampioană cu toate meritele ce li se cuvin celor mai buni dintre cei buni! Din acest moment nu putem decât să le ținem pumnii strânși constănțenilor în preliminariile UEFA Champions League!

Felicitări merită, de asemenea, și FCSB, vicecampioana, care și-a asigurat astfel participarea în tururile preliminare ale Conference League! Lupta dusă până la final, palpitantă și pe muchie de cuțit este meritul acestor cluburi, dar nu numai al lor.

Fosta campioană, laureată de opt ori, dintre care de cinci ori consecutiv până la acest moment al triumfului Farului, CFR Cluj a avut, la rândul său, merite de necontestat în acest sezon, ca și Universitatea Craiova, Rapid București sau SEPSI Sfântu Gheorghe, ultima reușind, în plus, un traseu excepțional și în Cupa României, trofeu pe care și l-a trecut din nou în palmares, după finala dramatică și epuizantă cu Universitatea Cluj, pe care a câștigat-o după prelungiri și executarea a nu mai puțin de 14 lovituri de departajare! Vorbim, și în cazul celor din Sfântu Gheorghe, tot despre campioni, desigur. Astfel se petrec lucrurile când se muncește, se crede într-un ideal și se atinge acel ideal, acea țintă comună care subordonează toate eforturile unui club.

Germanii au o expresie care, cred cu tărie, se potrivește în acest final de sezon, mai bine ca oricând: “Die Welt wird schoner mit jedem Tag”, adică, în traducere liberă, “Lumea devine cu fiecare zi care trece tot mai frumoasă!” Ceea ce s-a demonstrat!
Cuvintele, aparținând poetului german Uhland, sunt cele care definesc un final de luptă, de campionat care aduce în luminile rampei pe cei mai merituoși, pe premianți!
Altfel, e de ajuns să spunem “clipă, oprește-te!” Pentru campioni, pentru cei mai buni, pentru emoție și pentru a da Cezarului tot ceea ce, de fapt, îi aparține! Care în cazul campionilor poartă și un nume, un uriaș nume: Gheorghe Hagi!