Una dintre cele mai frumoase partide din istoria participărilor echipei noastre naționale la un turneu final, fie el de campionat european sau chiar mondial, s-a jucat la începutul acestei săptămâni, la Munchen. Pentru că luni, 17 iunie 2024, în primul meci al României la ediția din acest an a Euro, tricolorii au învins cu 3-0 puternica și mult mai bine cotata reprezentativă a Ucrainei, cu celebrele ei vedete în teren, între care Mudryk sau Dovbyk, Tsygankov ori Zinchenko, o selecționată antrenată de binecunoscutul Serghei Rebrov, un mare antrenor, și, totodată, un fost extrem de valoros fotbalist.

A fost o victorie uriașă, de fapt este o victorie uriașă, pentru că ecourile ei încă mai sunt ușor de detectat în peisajul atât de complex al elitei fotbalului european din aceste zile.
Vorbim, așadar, despre valoarea demonstrată pe teren de România, dar și de entuziasmul din tribunele și peluzele stadionului din Munchen, de acel “zid galben” care a împins în permanență echipa noastră, a impulsionat-o, i-a dat curaj și forță, a purtat-o, efectiv, către această victorie absolut antologică și impresionantă: 3-0 cu Ucraina!

Nici nu știu cu cine și cu ce să încep acest “laudatio” obligatoriu, date fiind circumstanțele unui succes cum România rareori a mai trăit, așa cum am subliniat încă din start, în întreaga ei istorie fotbalistică! Bravo! Bravo, tricolori! Bravo, România! Felicitări, din suflet, tuturor celor merituoși! Felicitări lui Edi Iordănescu, felicitări FRF!

Sau, cum afirmau deseori latinii, “mirabile dictu, mirabile visu”, adică, în traducere liberă, “e admirabil de spus, admirabil de văzut”! Așa și nu altfel a fost la Munchen, la primul nostru meci de la ediția din acest an a Turneului Final al Euro din Germania!

Ca prețuirea noastră să aibă, desigur, și un destinatar concret, din moment ce am amintit numele acestui excepțional selecționer, care este Edward Iordănescu, nu cred că este un gest lipsit de importanță, (ba dimpotrivă, e unul de sinceră admirație, dar și de păstrare, și din acest colț de editorial, a ecoului scandărilor românilor), să reamintim și numele tricolorilor care au fost pe teren și au obținut marea victorie cu Ucraina!

Așadar, aplauze pentru Florin Niță, Andrei Rațiu, Radu Drăgușin, Andrei Burcă, Nicușor Bancu, Marius Marin, Răzvan Marin, Nicolae Stanciu, Dennis Man, Denis Drăguș, Florinel Coman, Valentin Mihăilă, Adrian Rus, George Pușcaș, Ianis Hagi și Bogdan Racovițan! Generația de suflet, cum a spus selecționerul Edi Iordănescu!

Încă o dată, felicitări, tricolori! Felicitări, România! Și nu uitați, sâmbătă seară, la Koln, în meciul cu Belgia, vrem, din nou, VICTORIA!