În sala de festivități a Teatrului Châtelet din capitala Franței a avut loc, la începutul acestei săptămâni, mai exact luni seara, ceremonia de decernare, pentru sezonul 2022-2023, a celebrului Balon de Aur, premiu care revine celui mai bun fotbalist al lumii, în perioada respectivă. Sigur că,  fiind secretul lui Polichinelle, ca să ne folosim de un termen provenit din Teatrul de marionete francez, corespondentul unui fel de Păcală din folclorul nostru, românesc, acordarea titlului lui Lionel Messi, absolut meritat, nu a avut darul să surprindă pe nimeni. Argentinianul a cucerit astfel pentru a opta oară acest fabulos trofeu, în primul rând, ba aș fi tentat să scriu și “în exclusivitate”, pentru prestația sa cu totul și cu totul deosebită de la Turneul Final al Campionatului Mondial de fotbal care s-a disputat în luna decembrie a anului trecut în Qatar, turneul la care marele star a fost Messi, determinant în câștigarea titlului de către e echipa națională a țării sale. Acolo și atunci, Argentina a părut, ba chiar a și fost dependentă, și nu doar în opinia mea, de jocul “decarului” său, eficient și strălucitor în destul de multe situații.

Astfel, repet, locul 1 în clasamentul realizat de jurnaliștii de la revista “France Football”, pe baza unui număr impresionant cu adevărat de voturi, a revenit nu doar celui mai bun fotbalist al sezonului trecut, ci, îmi permit să cred asta, celui mai valoros fotbalist al acestui secol, 21. Argentinianul a dovedit clasă, altruism, și, nu de puține ori, virtuozitate. Sunt elemente care l-au propulsat pe locul întâi, deși există, vai, și voci care au găsit de cuviință să-i conteste fotbalistului care joacă acum în campionatul Statelor Unite, în MLS, la Inter Miami, tocmai aceste calități. Gura lumii slobodă, nu?

În ceea ce mă privește, recunosc, sunt un admirator al jocului lui Lionel Messi, și nu de azi, de ieri. În acest context, sigur că am perceput altfel discuțiile despre cei care au scris că, mai degrabă și mai îndreptățit să obțină trofeul, ar fi fost norvegianul Erling Haaland, jucătorul lui Manchester City. Ba chiar și francezul Kylian Mbappe, de la Paris Saint Germain. Norvegianul, cu destule argumente, peste 50 de goluri marcate în sezon, chiar 56 dacă nu greșesc, câștigător cu echipa antrenată de Guardiola atât al Ligi Campionilor, cât și al Premier League, al Cupei Angliei, de asemenea. Acesta a primit, totuși, Trofeul “Gerd Muller”, destinat celui mai bun marcator al sezonului.

Dar talentul absolut era și este la argentinianul Leo Messi. Restul e “une tempete dans un verre d’ erau”, ca să rămânem tot în spațiul, de data aceasta lingvistic, francez. Adică, în traducere liberă, “o furtună într-un pahar cu apă!”