
Fără nicio îndoială, cei mai mulți dintre dumneavoastră cunosc această maximă care îi aparține baronului Pierre de Coubertin, părintele și fondatorul Jocurilor Olimpice moderne. Titlul editorialului de astăzi pleacă de la o astfel de realitate pe care doar sportul o poate scoate în relief. Este vorba despre noi, despre fiecare dintre dumneavoastră, este vorba despre puterea de a merge mai departe indiferent de conjunctură, de faptul că suntem sau nu învingători în disputele în care suntem angajați.
Nu altfel, cred eu, trebuie privită, înțeleasă și analizată “dubla” pe care selecționata țării noastre tocmai a susținut-o în debutul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din anul 2026, care se va desfășura în Statele Unite ale Americii, în Canada și în Mexic.
Mă refer, bineînțeles, la partida cu reprezentativa Bosnia-Herțegovina, înfrângerea cu 0-1, acasă, pe Arena Națională, și apoi cu cea a statului San Marino, din deplasare, și încheiată cu scorul de 5-1 în favoarea tricolorilor, o victorie cât o gură de oxigen…
Scriam tot aici, în paginile Buletinului informativ al LPF, săptămâna trecută, despre importanța acestor meciuri și mi s-a confirmat faptul că grupa noastră de calificare, din care mai fac parte Austria, care nu a jucat în această etapă, și Cipru, este o grupă extrem de complicată, în ciuda aparențelor inițiale. Vom trăi și vom vedea!
Am pierdut, în mod surprinzător, primul meci, 0-1, chiar pe teren propriu, în fața a 50.000 de spectatori, dar elevii lui Mircea Lucescu meritau mult mai mult de la această partidă. Cuvintele lui Pierre de Coubertin însă, am realizat cu toții, în opinia mea, sunt foarte bine cunoscute de marele antrenor român, dar și de tricolori, astfel că, la doar trei zile distanță, e drept, în fața unui adversar foarte modest, am învins cu 5-1. Sigur că micuța republică San Marino nu e nici pe departe vreo forță în fotbal, ba, dimpotrivă, e chiar ultima în clasamentul FIFA, locul 210 sau cam pe acolo, dar victoria tricolorilor trebuie salutată și înțeleasă ca o stare de spirit refăcută. Poate chiar mai mult.
Pe 7 iunie vom merge în Austria, pentru meciul cu principala favorită a grupei noastre și, din acel moment, am întreaga convingere, totul va fi bine. Din ce în ce mai bine!
Așadar, ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă! Sunt cuvinte, iată, mai actuale ca oricând!