Știu foarte bine, deși eram prea tânăr în acei ani în care, la Radio Europa Liberă, acesta era titlul celei mai populare și incisive emisiuni de pe postul finanțat de Congresul Statelor Unite ale Americii. Actualitatea românească, o emisiune care în acele vremuri ținea o țară întreagă cu urechile lipite de aparatele de radio dintr-un motiv simplu: spunea adevărul. Actualul ambasador al țării noastre în Germania, Excelența Sa domnul Emil Hurezeanu era unul dintre ziariștii care își riscau viața, ca toți cei care vorbeau în acea emisiune a Europei Libere. Neculai Constantin Munteanu, Emil Georgescu, Gelu Ionescu, Șerban Orescu și mulți alții reușeau să facă presă adevărată, să spună adevărul despre situația dramatică din România acelor ani ai comunismului feroce.
Am citit despre acei oameni, despre felul în care înțelegeau să își facă meseria și, mai ales, prețul pe care mulți dintre ei l-au plătit pentru a spune adevărul.
Mi-a plăcut, îmi place această sintagmă, acest titlu: actualitatea românească. Oare, astăzi, în fotbalul nostru, care este actualitatea? În sensul de realitate, adevăr, critică și, de ce nu, rezolvare a problemelor ridicate, aproape în fiecare zi, de desfășurarea competițiilor de la noi!
Avem, de mai bine de trei decenii, libertatea de vorbi despre problemele “actualității românești”, de a încerca să găsim soluții printr-un dialog care să fie sincer și constructiv. Fotbalul românesc are nevoie de voci curajoase, de transparență și, mai ales, de adevăr. Dar toate acestea implică, înainte de orice, o bună cunoaștere a realității din teren, cum se zice. Și nu în ultimul rând, un respect pe care suntem obligați să-l purtăm interlocutorului. Nu suntem în război cu nimeni, nu ne supărăm pe nimeni și cu atât mai puțin pe adevăr.
Fotbalul nostru trăiește o perioadă de transformări, de care am tot vorbit. Nu s-a terminat, dar sunt semne clare că ne îndreptăm spre normalitate. Cred cu convingere că oamenii, suporterii de pretutindeni vor fi în sfârșit reprimiți în tribunele stadioanelor, dând sens ideii de spectacol în fotbal. La fel de convins sunt de ideea de a reuni toate vocile din fotbalul nostru într-o dezbatere, într-un forum care să discute cu sinceritatea pe care o invocam ceva mai sus, multele probleme generate, în toți acești ani, de desfășurarea competiției pe care o avem.
Actualitatea românească trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, în ideea de a avea și un viitor al fotbalului românesc pe măsura proiecțiilor pe care, sunt sigur, cu toții le avem. Sigur, vorba unei pelicule celebre, “fiecare vede altceva”, dar cred că exact în asta constă esența lucrurilor. Ca fiecare să își spună deschis părerea, într-un cadru transparent.
“ Sol lucet omnibus” spuneau latinii. Soarele strălucește pentru toți. Așa este! Cu toții suntem egali în fața provocărilor și în fața realităților, dar fiecare are propria cale de rezolvare și de explorare a acestora. Împreună am putea reuși pentru simplul motiv că împreună suntem mai puternici. E un lucru comun? Probabil că da. Dar avem nevoie de o astfel de punere în temă.
Uneori, în viață, temele importante își găsesc soluții simple. Totul e ca ele să fie căutate. Și aceasta e o actualitate românească.