Anul în care am intrat de doar câteva zile, prea puține pentru a nu ne mai gândi încă la cel care tocmai s-a încheiat, 2023, trebuie să aducă, înainte de orice, ideea de continuitate. Pe principiul popular, “cele bune să se adune, iar cele rele să se spele!”

Tot ceea ce a fost de evidentă calitate, lucrurile făcute bine în 2023, cele care au dat rezultate, trebuie să-și găsească în noul an o confirmare, o împlinire și, de ce nu, chiar o concluzie. 2024 ar trebui să fie perioada care să certifice unde suntem, cum suntem și, mai cu seamă, unde vom putea ajunge cu performanța în fotbalul românesc. O hârtie de turnesol, dacă vreți, ori, cred că mult mai bine zis, o oglindă reală a eforturilor noastre aici, pe teritoriul deschis tuturor celor care iubesc cu adevărat acest fenomen…

Turneul final al Campionatului European de fotbal din Germania, prezența echipelor românești din Superliga României în competițiile continentale intercluburi, începerea noilor preliminarii, în toamnă, pentru echipa națională, toate acestea se vor disputa având în fotbaliștii noștri niște protagoniști, să sperăm. Desigur, la bază fiind chiar întrecerea supremă internă, Superliga, care a ținut și ține, în continuare, cu consecvență, baza celor mai multe dintre aceste provocări la nivelul cel mai înalt, iată. E ceva aici care merită dezvoltat în ceea ce privește capacitatea Superligii de a genera nu doar vise, unele dintre ele împlinite, ci și un mediu solid de dezvoltare. Vom mai vorbi despre acest aspect, cu siguranță, suntem abia la început de an. Iar speranțele sunt încă intacte, dorințele se pot exprima, pentru că nimic nu e pierdut la debut de An Nou!

La fel de important, dacă nu cumva chiar cel mai important lucru dintre toate, este felul în care ne proiectăm viitorul. Suntem, într-adevăr, la momentul care permite o anumită perspectivă, avem doar un an întreg în fața noastră, și e bine să subliniem cât de valoroși sunt tinerii fotbaliști români, dacă investiția de încredere și speranță în ei chiar se produce. Și trebuie să se gândească în acest sens și în acest spirit! Francezul are o vorbă: “Chaque enfant qu ‘on enseigne est un homme qu ‘on gagne!” Adică, într-o  traducere liberă, vorba spune că: “Fiecare copil pe care-l învățăm (instruim), este un om pe care îl câștigăm!” De fapt, fraza îi aparține celui mai mare scriitor francez, Victor Hugo, și o face cu atât mai valoroasă. Și mai adevărată. Investiția în tineri, iată o realitate. Dar și un efort care merită accentuat în anul 2024. Pentru că le susține pe toate celelalte. La mulți ani! Să avem cu toții un 2024 excelent!