Un An Nou a început, ca o prelungire a celui care a trecut, ori ca o continuare a tuturor anilor pe care îi știm și care au lăsat urme în amintirea noastră. Și acest an, la rândul său, va produce, în fiecare dintre noi, o anumită stare de spirit, lucruri, fapte și gesturi, noi trăiri, sentimente care se vor fi transformat, la rândul lor, în alte amintiri, când și prezentul de acum va fi un trecut demn de adus în discuție.

Fotbalul românesc are acum câteva zile de răgaz, deși e mult mai corect să spun că a avut, pentru că vacanța s-a terminat și echipele au început deja pregătirile pentru ceea ce a mai rămas de jucat din sezonul regulat, adică nouă etape, plus faza play-off-ului, respectiv a play-out-ului, plus meciurile, acolo unde e cazul, de Cupa României.

Oricum am calcula, rămâne un sezon dens, intens și, cred eu, extrem de disputat, care se va juca până în ultimul minut al ultimei etape, ceea ce este foarte bine. De aceea presupune energii noi, forțe noi, pregătiri excelente în această perioadă, una “de încărcare a bateriilor”, așa cum se spunea pe vremuri în presa de specialitate.

Capacitatea fotbalului nostru de a se regenera acum, în pregătirile de care vorbeam, în dificile cantonamente, este direct proporțională cu rezultatele care vor veni, astfel că pare inutil acum să mai vorbim despre importanța acestei perioade.
“Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis!”, adică, în traducere liberă, din limba latină, “se schimbă vremurile, și noi o dată cu ele!” Se pare că Lothar I, rege al Italiei, dar și împărat al imperiului carolingian, este autorul acestor vorbe, dar actualitatea lor este atât de evidentă, încât nu mai are rost să insistăm pe tot ceea ce implică adevărul din ele. Important e, pentru fiecare, să conștientizeze că toate s-au schimbat, și fotbalul, și timpurile, iar acest an, 2023, poate fi unul de succes, dacă acum se pun bazele corecte ale atât doritului triumf de mai târziu. Dar nu spunem o noutate, nu-i așa? Lucrurile se cunosc, doar există o tehnologie a muncii și a fabricării victoriilor.
Ceea ce rămâne încă sub semnul întrebării este maniera prin care, la sfârșitul anului, vom privi înapoi, la ceea ce s-a întâmplat. Acum anticipăm, atunci vom fi sau nu confirmați, toți cei care îndrăznim astăzi să proiectăm o anumită traiectorie a fotbalului românesc, implicat pe atât de multe fronturi, inclusiv pe cel al calificărilor pentru Turneul Final al Campionatului European programat să se dispute în Germania, în 2024.

Succes tuturor!